Door zelf je dak te isoleren, zet je in op duurzaamheid. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je bespaart tenslotte flink op de kosten. Hoe kun je een dak zelf isoleren? Welke materialen moet je daarvoor gebruiken en wat zijn de voor- en nadelen van zelf een dak isoleren? Lees hier onze tips.
Inhoudsopgave
- Waarom een dak isoleren zo belangrijk is
- De voordelen van een dak isoleren op een rij
- Wanneer is het nodig om een dak te isoleren?
- Wanneer moet je niet zelf een dak isoleren?
- Hoe kun je zelf een dak isoleren?
- Stappenplan schuin dak zelf isoleren van binnenuit
- Plat dak isoleren doe het zelf
- Schakel een vakspecialist in
- Andere dakbedekking projecten via Homedeal
Waarom een dak isoleren zo belangrijk is
Wist je dat het dak de plek is in huis waar je de meeste warmte verliest? Dit kan wel oplopen tot ruim 30%. Warme lucht stijgt namelijk op en baant zich via de trap een weg naar boven. Als een dak niet goed is geïsoleerd, geef je die warme lucht dus alle kans om je woning te verlaten. Ondertussen zit jij beneden in een woonkamer die je maar niet opgewarmd krijgt. Zelf een dak isoleren, biedt dus tal van voordelen. Door te doe-het-zelven ben je geen kosten kwijt voor een dakbedekking specialist, maar je bespaart ook nog eens flink op de stookkosten.
De voordelen van een dak isoleren op een rij
- Een duurzame woning
- Minder energieverbruik
- Aangename temperatuur in huis
- Voorkomt vochtproblemen
- Hogere score op Energieprestatiecertificaat (ECP)
- Woning wordt meer waard
Wanneer is het nodig om een dak te isoleren?
Vooral bij oudere huizen is het isoleren van het dak zeker aan te raden. Huizen die voor 1975 zijn gebouwd hebben bijvoorbeeld geen enkele vorm van dakisolatie. Tenzij iemand dat er later zelf heeft aangebracht. Huizen met een bouwjaar tussen 1975 en 1992 hebben in veel gevallen wel een kleine isolatielaag van zo’n 3 tot 5 centimeter. Huizen die na 1992 zijn gebouwd zijn over het algemeen goed geïsoleerd. Het isoleren van een dak is een belangrijk onderdeel van het dakonderhoud.
Wanneer moet je niet zelf een dak isoleren?
Als je niet zo handig bent of twee linkerhanden hebt, ben je misschien niet de aangewezen persoon om je dak zelf te isoleren of überhaupt zelf je dak te vernieuwen. Ook als je geen tijd en zin hebt om te klussen en het geduld kunt opbrengen om je isolatieproject tot een goed einde te brengen, is een vakman inschakelen waarschijnlijk een beter idee. Uiteraard moet je ook over de nodige kennis beschikken, zodat je weet waar je aan begint. Zowel een schuin als een plat dak isoleren doe het zelf project moet je niet onderschatten. Vaak is dan ook het advies om dit aan de vakman over te laten, maar dat neemt niet weg dat het met de juiste kennis en vaardigheden wel degelijk mogelijk is om een dak zelf te isoleren. Wil je on contact komen met dakbedekking specialisten? Vraag dan gratis dakdekker offertes aan.
Hoe kun je zelf een dak isoleren?
Zie jij het wel zitten om je dak zelf duurzaam te maken en denk je dat je goed in staat bent om zelf je dak te isoleren? Dan behoort zowel een schuin dak als een plat dak isoleren doe het zelf project tot de mogelijkheden. Beide projecten hebben zo hun specifieke dingen waar je rekening mee moet houden bij een dakrenovatie. Bedenk bijvoorbeeld dat zelf een schuin dak isoleren aan de binnenkant een stuk eenvoudiger is dan aan de buitenkant. In dat laatste geval moet je zelf het dak op en zul je op zijn minst eerst de dakpannen eraf moeten halen, om sowieso te kunnen isoleren. We nemen de beide type daken nader onder de loep en bekijken hoe je zo’n isolatieproject aanpakt.
Stappenplan schuin dak zelf isoleren van binnenuit
- Kieren dichtmaken.. Controleer of er kieren zijn. Dit zie je doordat er daglicht door het dak schijnt. Heb je kieren ontdekt, dan kun je deze bedekken met een dun laagje triplex (3 à 4 mm).
- Frame op maat maken Controleer of de dakbalken op gelijke hoogte en afstand van elkaar zijn geplaatst en breng waar nodig extra latten aan voor een frame op maat. Er zijn ook metalen systemen verkrijgbaar. Hiermee kun je eenvoudig een frame maken. Ook is het mogelijk om een kant-en-klaar systeem te gebruiken inclusief isolatieplaten.
- Isolatiemateriaal aanbrengen. Gebruik je harde isolatieplaten die zijn gemaakt van kunststofschuim, plaats deze dan bovenop het frame. Gebruik je glas- of steenwol, dan klem je dit er tussen. Het is belangrijk dat het isolatiemateriaal naadloos op elkaar aansluit. Maak je liever gebruik van duurzamer materiaal, kies dan voor vernieuwbare grondstoffen zoals gerecycled katoen, hennep, schapenwol of kurk.
- Een alternatieve stap is om PUR schuim te gebruiken. Dit spuit je tussen het frame. Let erop dat dit schuim heel snel droogt en je dus snel en secuur te werk moet gaan.
- Dampscherm aanbrengen. Heb je glas- of steenwol gebruikt, dan moet je nog een dampscherm aanbrengen om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht.
- Afwerken met gipsplaten of hout.
Plat dak isoleren doe het zelf
Je kunt een plat dak op drie manieren isoleren. Niet elke methode is geschikt voor jouw dak. Dit hangt onder andere af van de constructie en de ruimte die je tot je beschikking hebt.
Koud plat dak
Dit is de methode waarbij je het isolatiemateriaal aan de binnenkant aanbrengt. Meestal gebeurt dit met isolatieplaten en isolatiefolie. Omdat het dak niet van binnenuit wordt verwarmd, spreek je van een ‘koud dak’.
Warm plat dak
Bij deze methode plaats je het isolatiemateriaal onder de dakbedekking of te wel aan de buitenzijde van de dakconstructie. Hierdoor voorkom je grote temperatuurverschillen. De ‘warm dak’ isolatie gebeurt meestal met behulp van XPS of PIR platen.
Omgekeerd plat dak
Bij dit plat dak isoleren doe het zelf project breng je de isolatie aan de buitenkant van het dak aan. Dit houdt dus in dat je de isolatielaag van XPS platen bovenop de dakbedekking plaatst. Je werkt dit vervolgens af met een laag grind of tegels.
Schakel een vakspecialist in
Ben je toch van het idee afgestapt om zelf je dak te isoleren? Een vakspecialist kan dit voor jou doen. Door een vakspecialist in te schakelen weet je zeker dat jouw dak goed wordt geïsoleerd. Je profiteert van zijn of haar expertise en vakmanschap. Daarbij geven veel vakspecialisten garantie op hun werk. Mochten er onverhoopt toch problemen zijn, dan kun je altijd bij ze terecht.
Via Homedeal kom je eenvoudig in contact met verschillende vakspecialisten. Je kunt gratis meerdere offertes aanvragen om te vergelijken, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten en mogelijkheden.
Andere dakbedekking projecten via Homedeal
Via Homedeal kun je naast je dak laten isoleren, ook terecht voor andere dakbedekking projecten. Denk bijvoorbeeld aan een dakreparatie of het plaatsen van een nieuw dak.