Steeds meer woningeigenaren willen een groendak aanleggen op het dak van hun woning, schuur, aanbouw of garage. Deze mensen kiezen voor een groendak vanwege de voordelen die hieraan zijn verbonden: regenwater stroomt minder snel weg en het wordt minder warm. Het aanleggen van een groen dak is echter niet voor iedereen de meest gemakkelijke klus. Daarom lees je op deze pagina niet alleen alles over een groendak aanleggen op EPDM en wat bij een groendak aanleggen de kosten zijn, je leest ook wat je moet doen als je een groen dak zelf gaat aanleggen.
Inhoudsopgave
Groendak aanleggen kosten
De kosten van een groendak liggen ongeveer op € 75 per m2. Bij een groendak aanleggen zijn de kosten afhankelijk van de beplanting, het oppervlakte van je dak en jouw keuze of je al dan niet een vakspecialist inschakelt. Bij een groendak aanleggen zijn de kosten met name materiaalkosten, tenzij je een dakdekker inhuurt voor plaatsing.
Groendak zelf aanleggen: de voorbereiding
Er zijn verschillende soorten groene daken. Een standaard groen dak is een dak dat voornamelijk bestaat uit mossen en sedum, een daktuin kan zelfs uit bomen bestaan en een biodivers groen dak bevat veel kruiden. Je zal dus allereerst moeten kiezen wat voor soort groen dak jij wilt op jouw dak. De meeste mensen kiezen voor een standaard groen dak met sedumplanten. Ga je jouw groen dak zelf aanleggen met sedum dan kan je onderstaand stappenplan gebruiken ter voorbereiding:
- Stap 1: dakconstructie
Ga je een groendak aanleggen dan moet de dakconstructie het gewicht hiervan kunnen dragen. Sedum kan veel regen vasthouden waardoor het gewicht per vierkante meter makkelijk 80 kilo per vierkante meter kan zijn. Met sneeuw kan dit gewicht nog verder toenemen. - Stap 2: dakbedekking
- Stel vast welke dakbedekking er op jouw dak ligt. Een groendak aanleggen op EPDM is bijvoorbeeld goed mogelijk, daar waar het eigenlijk niet mogelijk is om een groen dak op dakpannen te leggen. Informeer welke soort dakbedekking geschikt is.
- Stap 3: breng het dak in kaart
Stel vast waar de afvoerleidingen zich bevinden. - Stap 4: schoonmaken
Veeg het dak schoon met een zachte bezem. Beoordeel daarbij tegelijkertijd in welke staat het dak zich bevindt. Wil je een groendak aanleggen op EPDM dan is het van belang dat dit niet beschadigd is.
Groendak zelf aanleggen: de benodigdheden
Bij een groendak aanleggen heb je verschillende materialen nodig. De meeste kan je kopen bij een tuincentrum of bouwmarkt:
- 1: Worteldoek of beschermvlies
- 2: Substraatlaag (bijvoorbeeld hydrokorrels)
- 3: Bladbolrooster
- 4: Tuin- en dakgrind
- 5: Sedumplanten in matten of trays
Naast bovenstaande benodigdheden heb je ook gereedschap nodig voor het aanleggen van je groene dak. Je zult onder meer een haakmes en handzaag nodig hebben
Groendak zelf aanleggen: een stappenplan
Je kan het groendak aanleggen nu de werkzaamheden zijn voorbereid en je een overzicht hebt van alle benodigdheden. Op het moment dat je zelf een groendak gaat aanleggen op epdm is het van belang dat je nauwkeurig te werk gaat. Je wilt immers geen lekkages veroorzaken:
- Stap 1: worteldoek
Je start het groendak aanleggen door het worteldoek te plaatsen. Bedek het dak volledig met worteldoek. Heb je meerdere stroken nodig? Plaats deze dan bij de randen zeker 50 centimeter over elkaar. Aan de randen van het dak moet je het doek omvouwen. - Stap 2: dakafvoer
Daar waar de afvoer zich bevindt maak je met een haakmes een gat in het worteldoek. Zo kan de overtollige regen goed wegstromen. - Stap 3: bladbolrooster
Plaats in de afvoer een bladbolrooster. Dit voorkomt toekomstige verstoppingen - Stap 4: grind
Langs de randen van het dak en naast de afvoer plaats je grind. Deze strook grind moet ongeveer 20 centimeter breed zijn. - Stap 5: substraatlaag
Ga je jouw groen dak zelf aanleggen met sedum trays dan is het niet nodig om een substraatlaag te plaatsen. Op het moment dat je een groendak gaat aanleggen met matten dan heb je een substraatlaag nodig. Deze substraatlaag kan je maken door een 3 centimeter dikke laag hydrokorrels aan te brengen op het worteldoek. Door het aanbrengen van een substraatlaag voorkom je dat de sedum te nat wordt. - Stap 6: sedum
Plaats de sedummatten of trays. De trays plaats je direct op het worteldoek. Als je de trays op maat moet maken dan kan je dit doen met een handzaag. De matten plaats je op de hydrokorrels en plaats je direct naast elkaar. - Stap 7: water
Om het wortelen van het sedum te bespoedigen is het verstandig om direct na plaatsing het sedum te besproeien met water. Op het moment dat je jouw groendak gaat aanleggen in een droge zomer is het verstandig om ook na plaatsing het sedum nog enkele malen te besproeien.
Groendak aanleggen: het inschakelen van een dakdekker
Een groendak aanleggen op EPDM is met behulp van bovenstaand stappenplan niet de meest complexe klus voor een geoefende doe-het-zelver. Het is dan ook een klus die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Hierbij is het wel belangrijk dat je zeer zorgvuldig te werk gaat en de oorspronkelijke dakbedekking niet beschadigd. Lekkage wil je namelijk in alle gevallen voorkomen. Het inschakelen van een dakdekker heeft dan ook belangrijke voordelen. Deze vakspecialist weet precies waar hij op moet letten, heeft de werkzaamheden al vele malen uitgevoerd en zorgt voor het best mogelijke eindresultaat. Een ander voordeel van plaatsing door een dakdekker is dat je vaak subsidie kan krijgen op een groen dak op het moment dat je de plaatsing laat verzorgen door een dakdekker. Ook kan de dakdekker je tips geven voor het onderhoud van een groendak.
Via Homedeal vraag je gratis dakdekker offertes aan, die je vervolgens met elkaar kunt vergelijken om de beste deal te kiezen.
Veelgestelde vragen
Ga je een groendak aanleggen en zijn de kosten naar jouw mening te hoog? Overweeg dan om zelf zoveel mogelijk werkzaamheden uit te voeren. Voor een groendak aanleggen op epdm heb je geen vakspecialist nodig op het moment dat je een beetje handig bent en de handen uit de mouwen wilt steken. Ook kan je besparen door meerdere offertes van deskundige dakdekkers op te vragen via Homedeal en deze met elkaar te vergelijken.
In veel gevallen kan je van jouw gemeente of provincie subsidie krijgen voor de aanleg van een groen dak. Om te weten of ook jij subsidie kunt krijgen kan je het beste kijken op de website van jouw gemeente.
Op een groen dak kan je lopen. Belast de planten echter niet te vaak en laat geen materialen op het dak liggen. Dit komt de kwaliteit van de beplanting niet ten goede.