Een dakdoorvoer op een schuin dak is een gebruikelijk iets. Deze dakdoorvoer heeft een beperkte levensduur. Vaak is de levensduur stukken korter dan de levensduur van de dakbedekking van het schuine dak. Op een gegeven moment zal je dakdoorvoer dus moeten vervangen. Maar, wat is eigenlijk het nut van een dakdoorvoer op een schuin dak? En welke typen zijn er? Je leest op deze pagina alles over de dakdoorvoer.
Inhoudsopgave
Het nut van een dakdoorvoer op een schuin dak
Een dakdoorvoer op een schuin dak is belangrijk voor de ventilatie, ontluchting, afvoer van gassen en de aanvoer van verse lucht in je woning:
- Ventilatie
Moderne huizen zijn steeds beter geïsoleerd. Goed voor je energierekening, maar minder goed voor de luchtkwaliteit in je woning. Daarom is het sinds 2006 verplicht dat nieuwbouwwoningen een ventilatiesysteem hebben. Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatie. Zo zijn er systemen waar de lucht uit de woning wordt afgevoerd door de dakdoorvoer, terwijl ventilatieroosters moeten zorgen voor de instroom van verse lucht. Het is ook mogelijk dat de mechanische ventilatie zowel lucht afvoert als verse lucht aantrekt. In een mechanisch ventilatiesysteem speelt de dakdoorvoer een belangrijke rol. De dakdoorvoer op het schuine dak kan ook gebruikt worden om specifieke ruimtes te ventileren. Denk hierbij aan ruimtes met veel waterdamp zoals de badkamer. - Cv-ketel
Ondanks dat steeds meer woningen van het gas af zijn, hebben nog veel woningen een cv-ketel. Bij de verbranding van gas komen rookgassen vrij die veilig afgevoerd moeten worden. Je raadt het al: deze gassen worden afgevoerd via een rookgasafvoer dat uitkomt in de dakdoorvoer. - Droger
Heb je een afvoerdroger dan wordt het vocht uit je kleding in de ruimte geblazen waar de droger staat. Tenzij je de slang van de droger bevestigd aan de dakdoorvoer. In dit geval wordt de vochtige lucht naar buiten afgevoerd, waardoor de luchtvochtigheid in je huis niet te hoog wordt.
In de praktijk heb je niet voor ieder ventilatiekanaal een aparte dakdoorvoer nodig. Een vakspecialist kan je adviseren over welke dakdoorvoeren met elkaar gecombineerd kunnen worden.
Kosten dakdoorvoer schuin dak
De kosten van een dakdoorvoer op een schuin dak bestaan uit twee delen: arbeidskosten van de vakspecialist en materiaalkosten. De vakspecialist is vaak enkele uren bezig met de plaatsing van een dakdoorvoer. Gemiddeld kost een vakspecialist ongeveer € 45 per uur. De materiaalkosten beginnen bij € 50. Voor een exacte prijsindicatie vraag je gratis offertes aan.
Welke typen dakdoorvoeren zijn er voor een schuin dak?
Een dakdoorvoer op een schuin dak kan dus als functie hebben het afvoeren van rookgassen en het ventileren en ontluchten van je woning. Op een schuin dak heeft een dakdoorvoer vaak de vorm van een dakpan: een dakdoorvoerpan. Op deze dakdoorvoerpan kan een dakdoorvoer geplaatst worden die er uit ziet als een kleine schoorsteen. Dit is een verticale dakdoorvoer. Dit is echter niet de enige optie. Op een schuin dak is ook een vlakke horizontale dakdoorvoer mogelijk. Deze ziet er uit als een openstaande dakpan: het afvoerkanaal bevindt zich aan de onderzijde van deze openstaande dakpan. Een vakspecialist kan je adviseren welk soort dakdoorvoer het meest geschikt is in jouw situatie. Voor andere soorten daken zijn weer andere dakdoorvoeren mogelijk.
Het plaatsen van een dakdoorvoer op een schuin dak
Het plaatsen van een dakdoorvoer op een schuin dak is een klus die een ervaren dakdekker of aannemer enkele uren kost. Ben je een handige doe-het-zelver dan kan je mogelijk ook zelf een dakdoorvoer op een schuin dak plaatsen. Maar let op: het plaatsen van een dakdoorvoer is vakwerk. Op het moment dat je de plaatsing niet nauwkeurig genoeg doet worden rookgassen mogelijk niet goed afgevoerd of krijg je last van een lekkage. Voor het plaatsen van de dakdoorvoer kan je in ieder geval onderstaand stappenplan volgen:
- Stap 1 Bepaal wat de beste plek voor de dakdoorvoer is.
- Stap 2 Bepaal het type dakbedekking dat je hebt. Voor snelpannen is de universele dakdoorvoer geschikt.
- Stap 3 Teken de plek van het gat op het dak.
- Stap 4 Verwijder de dakpan en maak het gat met een zaag.
- Stap 5 Plaats de speciale dakpan. Stel vast dat de buis goed past.
- Stap 6 Maak het dak waterdicht en tochtdicht.
- Stap 7 Plaats de buis en werk af.
Offertes dakdoorvoer schuin dak
Als je de klus laat uitvoeren door een vakspecialist doe je er goed aan om verschillende offertes op te vragen. Door te vergelijken ben je nooit te duur uit. Via Homedeal kan je gratis en vrijblijvend dakdekker offertes opvragen van meerdere vakspecialisten.
Veelgestelde vragen
Een dakdoorvoer bestaat uit een aantal onderdelen. Je hebt in ieder geval een flens, buis en stormkraag nodig. Na plaatsing van de dakdoorvoer moet de dakbedekking weer waterdicht gemaakt worden. Hiervoor je ook materiaal nodig dat passend is bij het type dakbedekking dat op jouw dak ligt.
De levensduur van een dakdoorvoer is afhankelijk van het gebruik van de dakdoorvoer. Gebruik je de dakdoorvoer als rookgasafvoer dan is levensduur nagenoeg gelijk met de levensduur van je cv-ketel. Dit betekent dat de levensduur ongeveer 15 jaar bedraagt.
Een dubbelwandige dakdoorvoer zorgt voor minder condensvorming in de dakdoorvoer. Bij het condensatieproces in je cv-ketel komen er verschillende verbrandingsgassen vrij. Deze gassen bevatten ook zuur. Dit zuur tast de afvoer aan, zeker als het in de vorm van condens in de afvoer blijft zitten.