Iedere gemetselde buitenmuur heeft ze: voegen. Een muur voegen is dan ook belangrijk voor de stabiliteit en stevigheid. Toch zijn veel mensen niet of nauwelijks bekend met wat voegwerk precies is, hoe dit aangebracht wordt en welke verschillende soorten er zijn. Lees hier alles wat je moet weten over voegwerk.
Inhoudsopgave
Wat is voegen?
Voegen is het opvullen van de ruimtes tussen bijvoorbeeld tegels of stenen met een speciaal mengsel, dat we voegmiddel noemen. Dit zorgt ervoor dat alles mooi aan elkaar vastzit en er netjes uitziet. Het is belangrijk voor de stevigheid van bijvoorbeeld je muur of vloer, en helpt ook om water en vuil buiten te houden. Zo blijft je bouwwerk mooi en sterk voor lange tijd.
(Buiten)muur opnieuw voegen of repareren?
Er komt een moment waarop je buitenmuur toe is aan een gevelrenovatie. Voegwerk kent een levensduur van 30 tot 50 jaar, maar externe factoren zoals het weer kunnen dit beïnvloeden. Wanneer deze levensduur nadert, sta je voor een beslissing: ga je het voegwerk repareren, of kies je voor vervangen?
Als je gehele buitenmuur toe is aan vervanging, dan is het verwijderen van al het oude voegwerk en daarna opnieuw voegen vaak de beste oplossing. Houd er rekening mee dat de kosten voor het vervangen van voegwerk over het algemeen hoger liggen dan voor het repareren ervan. Of je beter de voegen kan vervangen of repareren hangt af van de conditie van je gevel. Bij kleine problemen is het vaak genoeg om alleen de beschadigde voegen te repareren.
Na het herstellen van de voegen is gevelreiniging mogelijk, inclusief methoden zoals gevel stralen en impregneren, om zowel het uiterlijk van je gevel te verbeteren als bescherming te bieden tegen verdere schade.
Stappenplan: in 7 stappen een muur voegen
Om een (buiten)muur te voegen kan je onderstaand stappenplan volgen:
- Schoonmaken: verwijder stof en vuil met een zachte borstel. Dit zorgt voor een betere hechting van de mortel en een stabielere muur.
- Aanmaken voegmortel: volg de instructies op de verpakking en meng met water. De mix is goed wanneer je er een stevige bal van kunt vormen. Zorg dat het mengsel niet te vloeibaar is; dit bemoeilijkt het werk en kan het eindresultaat beïnvloeden.
- Lintvoegen: gebruik een spaanbord om de mortel horizontaal aan te brengen. Strijk het mengsel met een spijker in de horizontale naden.
- Stootvoegen: vorm kleine balletjes van het mengsel en druk deze met de hand of een spijker in de verticale naden.
- Afwerken: rond het werk af op de manier die jou het meest aanspreekt.
- Droogtijd: geef de mortel voldoende tijd om uit te harden. Reserveer minimaal 24 uur om zeker te zijn van een stevige uitharding.
- Borstelen: reinig de muur opnieuw met een zachte borstel.
Welke soorten voegen zijn er?
Er zijn verschillende soorten voegen. De populairste opties zijn:
- Gladde voeg, platvol: deze afwerking is strak en ligt gelijk met het omringende metselwerk, wat zorgt voor een naadloze overgang.
- Gekamde of geborstelde voeg, platvol: net als de gladde platvolle variant, ligt deze gelijk met het metselwerk. Wat het onderscheidt, is de gekamde of geborstelde textuur, wat bijdraagt aan een unieke uitstraling.
- Gladde voeg, verdiept: dit type is dieper uitgehakt, waardoor het zich onder het niveau van het metselwerk bevindt. Dit zorgt voor een schaduweffect en geeft diepte aan de gevel.
- Snijvoeg: de snijvoeg is strak opgevuld, waardoor de muur een volledig gladde look krijgt. Hierbij is de mortel gelijk met het metselwerk, wat zorgt voor een naadloze uitstraling.
- Knipvoeg: het aanbrengen van een knipvoeg vereist specialistische vaardigheden. Het unieke hieraan is dat de mortel iets boven het metselwerk uitsteekt, wat de gevel een ruimtelijk effect geeft.
- Open stootvoeg: de open stootvoeg combineert functionaliteit met esthetiek. Door specifieke openingen tussen stenen bevordert het de ventilatie, vooral voor de achterliggende spouw. Tegelijkertijd zorgt het voor een unieke en speelse uitstraling van de gevel.
Wat kost een muur voegen?
Gemiddeld gezien liggen de kosten van een buitenmuur voegen tussen de € 10 en € 100 per m2. De kosten van voegwerk zijn grotendeels afhankelijk van het soort voegwerk. Hierdoor kunnen de prijzen sterk variëren. In onderstaande tabel is een indicatie opgenomen van de kosten van een muur voegen:
Schakel een vakspecialist via Homedeal in
Het voegen van je buitenmuur is een precisieklus waarbij vakmanschap essentieel is. Wil je zeker zijn van een strak en duurzaam resultaat? Schakel dan een gevelspecialist van Homedeal in. Deze vakspecialisten kun je inschakelen voor gevelonderhoud en gevelrenovaties, waaronder voeggerelateerde projecten zoals voegen uitslijpen of voegen uithakken.
De voegbedrijven die aangesloten zijn bij Homedeal worden gecontroleerd op keurmerken en staan allemaal ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Met een vakspecilalist van Homedeal ben je verzekerd van kwaliteit.
Veelgestelde vragen
Allereerst gebruik je voegmortel. Dit is een mengsel van cement, zand en water. Daarnaast heb je een mixer, kuip, voegenkrabber, voegspaan, spons, sponsbak en kitspuit nodig.
Heb je tegels gevoegd, dan moet je hierna sponzen. Dit sponzen doe je ongeveer een uur nadat je klaar bent met voegen. Idealiter doe je het sponzen in twee keer: voorsponzen en nasponzen. Hierbij moeten alle voegen geraakt worden.
Het is in de praktijk goed mogelijk om oude naden opnieuw te voegen. Dit kan je doen door een voegcoating aan te brengen of door voegenvuller te gebruiken. Een andere optie is het volledig verwijderen van de oude voeg met een voegenkrabber. Hierna kunnen ze opnieuw gevoegd worden.