Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Plafond schilderen: Zelf doen of een vakspecialist inhuren?

Plafond schilderen: Zelf doen of een vakspecialist inhuren?

Is het weer tijd om je plafond te schilderen? Je kunt deze klus zelf oppakken, maar je kunt er ook voor kiezen om een schildersbedrijf in te huren. In dit artikel lees je meer over de kosten die hierbij komen kijken. Toch liever zelf aan de slag? Met onze plafond schilderen tips weet je zeker dat het eindresultaat aan je eisen voldoet.

Het belang van een goed geverfd plafond

Veel mensen vinden het schilderen van een plafond een vervelende klus. Besteed je het uit, dan ben je toch al snel een paar honderd euro kwijt. Toch is het beter om dit schilderwerk niet links te laten liggen. Waarom? Een plafond met oud of slecht schilderwerk valt direct op als je een ruimte in kijkt. Zeker als de zon naar binnen schijnt, want dan zie je alle oneffenheden in het schilderwerk nog beter.

schilder die het plafond verft

Plafond schilderen: de voorbereiding

Ga je zelf het plafond schilderen? Houd dan in je achterhoofd dat een goede voorbereiding het halve werk is. Met een goede voorbereiding wordt plafond schilderen niet alleen gemakkelijker, maar wordt het eindresultaat bovendien mooier.

Volg in ieder geval deze stappen voor een goede voorbereiding van plafond schilderen:

  1. Werk eventuele oneffenheden in het plafond weg.
  2. Zorg ervoor dat het plafond stof- en vetvrij is.
  3. Gebruik schilderstape om losse elementen in de ruimte zorgvuldig af te plakken. Denk hierbij aan de spotjes in het plafond.
  4. Dek de vloer af.

Overweeg je ook andere delen van je huis te schilderen? Ontdek wat een binnenschilder kost en plan je budget dienovereenkomstig in.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgemaakte fouten en hoe deze te vermijden

Het schilderen van een plafond is niet gemakkelijk. Hier worden dan ook veel fouten bij gemaakt, die helaas een negatieve invloed hebben op het eindresultaat. Wij vertellen je graag welke fouten dit zijn en hoe je deze kunt vermijden.

Een slechte voorbereiding

Veel mensen zien op tegen het plafond schilderen en willen deze klus daarom zo snel mogelijk afronden. Zij maken de fout om het schilderwerk niet goed voor te bereiden. Wil je een mooi eindresultaat? Neem dan voldoende tijd voor de voorbereiding.

De verkeerde verf

Ergens achterin de kast heb je nog wel een restje witte verf liggen. Deze kan je toch prima gebruiken om het plafond te schilderen? Misschien wel, maar controleer wel eerst of dit inderdaad de juiste verf is. Met de verkeerde verf kan je jouw binnenschilder project echt verprutsen.

Te weinig verf gebruiken

Verf is aardig prijzig. Toch is het niet verstandig om geld te besparen door zo min mogelijk verf te gebruiken. Dit zie je namelijk altijd terug als je klaar bent met plafond verven. Zonde!

Het plafond verven: hoe doe je dat?

Als je het plafond verven goed hebt voorbereid, kun je echt aan de slag. Nu volg je de volgende stappen:

  • Roer de verf goed door en giet de verf in een verfbak. Sluit hierna de emmer met verf weer, zodat de verf niet uitdroogt.
  • Verdeel het plafond in denkbeeldige vlakken van ongeveer 1.5 tot 2 vierkante meter.
  • Verf eerst de randen van een denkbeeldig vlak. Dit doe je met een kwast of kleine roller.
  • Gebruik vervolgens een grotere roller om de rest van het vlak te verven. Verf altijd van boven naar beneden en van links naar rechts.
  • Heb je het eerste vlak gedaan? Ga dan door naar de volgende. Laat de vlakken altijd een beetje overlappen, zodat je zeker weet dat je het hele plafond verft.
  • Laat de eerste laag goed drogen en verf pas een tweede laag als de verf helemaal droog is.
  • Verwijder de schilderstape als de verf nog nat is.

De kosten van plafond schilderen

Huur je een professionele schilder in voor het schilderen van je plafond? Dan betaal je een vaste prijs per vierkante meter.

  • Plafond schilderen: tussen de 10 en 18 euro per vierkante meter.
  • Plafond spuiten: tussen de 6 en 14 euro per vierkante meter.

Dit is inclusief de verf, de gebruikte materialen en btw. Voorbeeld: wil je het plafond van de woonkamer laten schilderen en is deze ruimte 40 vierkante meter? Dan ben je tussen de 400 en 720 euro kwijt. Laat je het plafond spuiten, dan kost dit tussen de 240 en 560 euro.

Ben je klaar om te beginnen? Of wil je een professionele schilder huren? Bekijk dan onze prijsgids met de prijzen voor het schilderen van je plafond.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe schilder ik een plafond zonder strepen?

Zorg voor een goede voorbereiding voor je start . Houd daarnaast onze plafond verven tips in je achterhoofd als je aan het werk bent. En erg belangrijk: neem de tijd voor het schilderen van je plafond. Haastige spoed is zelden goed en dit geldt zeker bij het schilderen van een plafond!

Wat heb je nodig bij plafond verven?

Uiteraard heb je verf, rollers en kwasten nodig als je je plafond wil schilderen. Maar daarnaast heb je ook nog wat andere spullen nodig. Denk hierbij aan plastic folie om de vloer af te plakken, een verfemmer met druiprek, een verfbak en opvuller voor eventuele beschadigingen in het plafond.

Wat moet je eerst schilderen: het plafond of de muur?

Moet je naast het plafond ook de muren schilderen? Begin dan altijd met het plafond. Met schilderen werk je namelijk altijd van boven naar beneden voor het beste resultaat. Wil je ook deuren en kozijnen schilderen? Dan doe je dit als laatste. Dus je start met plafond verven, dan verf je de muren en daarna pas de deuren en kozijnen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden