Homedeal.nl Inspiratie Overzicht: in deze provincies worden de meeste aanvragen gedaan voor het verwijderen van asbest

Overzicht: in deze provincies worden de meeste aanvragen gedaan voor het verwijderen van asbest

Asbest verwijdering door specialisten

Asbest, ooit een wondermiddel in de bouwindustrie vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen, is nu een bekend gezondheidsrisico. In veel oudere woningen is asbest nog steeds aanwezig. Het materiaal is niet gevaarlijk zolang het intact is. Maar wanneer asbestvezels in de lucht komen en worden ingeademd, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Maar in welke provincies worden de meeste aanvragen gedaan voor het verwijderen van asbest? Wij zochten het voor je uit door een analyse te doen onder bijna 15.000 aanvragen!

Wat is asbest?

De term ‘asbest‘ is een verzamelnaam voor zes verschillende mineralen die in de natuur voorkomen. Deze mineralen bestaan uit vezels. In het verleden werd asbest regelmatig verwerkt in allerlei verschillende bouwmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan golfplaten, cement, lijm of kunststof. Dit deden ze omdat het materiaal bekend stond als sterk, goedkoop en brandwerend.

Risico’s van asbest

Asbest vormt een gevaar voor de gezondheid op het moment dat de vezels loskomen en ingeademd worden. Dit gebeurt wanneer het asbesthoudende materiaal op de een of andere manier aangetast wordt (bijvoorbeeld door erin te zagen of boren, maar ook aantasting door het weer). Wanneer deze vezels ingeademd worden, tast dit de longen aan, met mogelijk kanker tot gevolg. Asbest is met name na de Tweede Wereldoorlog (1944) veel gebruikt. Op dat moment wist men nog niet dat asbest grote risico’s voor de gezondheid met zich mee kon brengen. Sinds 1983 is asbest vrijwel niet meer gebruikt en sinds 1 juli 1993 is de beroepsmatige toepassing en verkoop van asbest verboden. 

Wat te doen met asbest?

Wat moet je doen als je vermoedt dat er asbest in je huis aanwezig is? Als er asbest in je huis wordt gevonden, zijn er twee mogelijkheden: laten liggen of verwijderen. De keuze hangt af van de staat van het asbest. Als de materialen intact zijn en niet verstoord worden, kan het veiliger zijn om het asbest op zijn plaats te laten en regelmatig te controleren op slijtage of schade. Maar, als je renovatieplannen hebt of als het materiaal beschadigd is, is verwijdering noodzakelijk. Het asbest zal verwijderd moeten worden door een deskundig gecertificeerd bedrijf. Zodra het asbest is verwijderd wordt het gestort op speciale stortplaatsen. Er zijn tot nu toe nog geen andere manieren om asbest veilig te verwerken, verbranden is namelijk geen optie. 

Asbestverwijdering of asbestinventarisatie: aanvragen per provincie

In de provincie Utrecht worden de meeste aanvragen gedaan voor het inventariseren of verwijderen van asbest.  Ook in Flevoland, dat op de tweede plek staat, worden massaal aanvragen gedaan. De minste aanvragen komen uit de provincie Limburg.

Onderstaand een overzicht in welke provincie de meeste aanvragen voor asbestverwijdering en asbestinventarisatie worden gedaan.

  1. Utrecht
  2. Flevoland
  3. Gelderland
  4. Noord-Holland
  5. Noord-Brabant
  6. Zuid-Holland
  7. Overijssel
  8. Friesland
  9. Drenthe
  10. Zeeland
  11. Groningen
  12. Limburg

Made with Visme Infographic Maker

Wat gebeurt er met het asbest?

Het ingezamelde asbest wordt gestort op speciale stortplaatsen. In het kort gezegd wordt het asbest weggehaald, goed verpakt, en in de grond gestopt. Er zijn op dit moment nog geen andere manieren om het veilig te verwerken, verbranden kan bijvoorbeeld niet. 

Schakel een professional in

Safety first! De verwijdering van asbest is een taak die je absoluut moet overlaten aan professionals. Asbestverwijdering is strikt gereguleerd en moet worden uitgevoerd door erkende verwijderaars die getraind zijn om het materiaal veilig te hanteren. Zij gebruiken speciale uitrusting en volgen strikte protocollen om ervoor te zorgen dat vezels niet in de lucht verspreid worden tijdens het verwijderingsproces. 

Ongeacht in welke provincie je woont, is het cruciaal om proactief te zijn wanneer het gaat om asbest in je huis. Vroegtijdige identificatie en professionele verwijdering zijn essentieel voor de gezondheid en veiligheid.

Verwijderde vierkante meters

In Nederland wordt nog altijd veel asbest verwijderd. Onderstaand een overzicht van Rijkswaterstaat ‘monitoring asbestdaken tot en met het eerste kwartaal 2023’.

Overzicht van de hoeveelheid verwijderd asbestdak per jaar in Nederland

Veranderende regelgeving

In 2018 is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid begonnen aan de modernisering van het asbeststelsel. Dit houdt in dat er wijzigingen in zowel de arboregelgeving als de certificatieplicht zijn aangebracht. Asbest verwijderen mag namelijk niet zomaar worden gedaan. De piek die in de grafiek te zien is in het jaar 2018, komt hoogstwaarschijnlijk door deze wijzigingen waardoor de risico’s nog duidelijker zijn, en dat de verplichte beschermingsmaatregelen daar nog beter op worden afgestemd.

Heb jij ook asbest in of rondom huis? Schakel dan via Homedeal snel een specialist in voor hulp!