Vergelijk aannemer offertes
Vind dé aannemer voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Aanbouw Kosten aannemer

Kosten aannemer

Minimale kosten
€ 15.000
Gemiddelde kosten
€ 22.500
Maximale kosten
€ 30.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 20.000 - € 25.000

Voordat je een aannemer inschakelt is het fijn om een goed beeld te hebben van de kosten. In dit artikel leer je alles over het uurtarief van een aannemer, de algemene kosten en krijg je antwoord op de vraag hoe de kosten zijn opgebouwd. Zo maak je straks weloverwogen keuzes voor jouw project.

Inhoudsopgave

Wat kost een aannemer per uur? 

Een aannemer inhuren voor het realiseren van een aan- of uitbouw kost meestal tussen de € 25 en € 50 per uur. Voor een compleet project kan de prijs uitkomen op € 15.000 tot € 30.000, afhankelijk van de grootte en complexiteit. Bekijk onderstaande tabel voor de gemiddelde kosten die je kunt verwachten.

Afmetingen aanbouwGemiddelde kosten
10 m²€ 15.000 - € 25.000
20 m²€ 25.000 - € 35.000
30 m²€ 35.000 - € 45.000
Tip! Prijzen van 5 aannemers vergelijken Vergelijk en bespaar door 5 offertes van de beste aannemers aan te vragen.
Aannemer en koppel bespreken de aanbouw plannen

Prijsvoorbeelden: kosten aannemer

Om je een goed idee te geven van de kosten hebben we een aantal prijsvoorbeelden van veelvoorkomende projecten:

Kleine uitbouw (10 m²)

Voor een kleine uitbouw van ongeveer 10 m², zoals een uitbreiding van de keuken of woonkamer, liggen de totale kosten gemiddeld tussen de € 15.000 en € 25.000. Deze kosten omvatten arbeid, materialen, algemene kosten en de winstmarge van de aannemer.

Middelgrote aanbouw (20 m²)

Bij een middelgrote aanbouw van ongeveer 20 m², bijvoorbeeld het creëren van een extra kamer of een grotere leefruimte, kun je rekenen op een prijsrange van € 25.000 tot € 35.000. Dit project kan iets meer maatwerk vereisen, wat de kosten doet stijgen.

Grote uitbouw met luxe afwerking (30 m²)

Een grote uitbouw van ongeveer 30 m² met een luxe afwerking, kan tussen de € 35.000 en € 45.000 kosten. Bij dit soort projecten worden vaak duurdere materialen gebruikt en kan de complexiteit van het ontwerp de arbeidskosten verhogen.

Hoe zijn de kosten van een aannemer opgebouwd? 

Wanneer je een aannemer inschakelt voor een aanbouw of uitbouw, is het belangrijk om te begrijpen hoe de kosten zijn opgebouwd. Dit helpt je om inzicht te krijgen in waar je geld naartoe gaat en hoe je eventuele besparingen kunt realiseren. De kosten van een aannemer zijn onder andere verdeeld in arbeidskosten, materiaalkosten, algemene kosten en de winstmarge. 

Prijsopbouw van de algemene aannemer kosten

Arbeidskosten

De arbeidskosten vormen een groot deel van de totale kosten van een aannemer voor een aanbouw of uitbouw. Deze worden berekend op basis van het aantal uren dat nodig is om het project te voltooien. Gemiddeld ligt het uurtarief tussen de € 25 en € 50. Wat een aannemer precies kost per uur hangt af van de complexiteit van het werk.

Materiaalkosten

Bij een aanbouw of uitbouw kunnen de materiaalkosten flink variëren, afhankelijk van de materialen die je kiest. Goedkopere materialen zoals standaard bakstenen of hout zijn voordeliger, maar als je kiest voor luxere opties zoals natuursteen of duurzaam hout, stijgen de kosten. Gemiddeld kun je rekenen op € 5.000 tot € 15.000 aan materiaalkosten, afhankelijk van de grootte en afwerking van het project. 

Voorrijkosten

Naast arbeids-, materiaal- en overheadkosten kunnen er ook voorrijkosten in rekening worden gebracht. Dit zijn de kosten die een aannemer maakt om naar de projectlocatie te reizen. Voorrijkosten zijn meestal afhankelijk van de afstand en de reistijd en kunnen variëren van € 0,25 tot € 0,50 per kilometer

In sommige gevallen kunnen deze kosten worden opgenomen in de algemene kosten van de aannemer, maar het is altijd goed om dit van tevoren te bespreken. Het loont vaak om naar lokale aannemers te zoeken, aangezien zij lagere voorrijkosten kunnen vragen. 

Overheadkosten/algemene kosten

Overheadkosten zijn de algemene kosten die een aannemer maakt naast arbeid en materialen. Deze omvatten zaken zoals administratie, verzekeringen, en het gebruik van gereedschap. Hoewel ze vaak minder zichtbaar zijn, kunnen ze toch een aanzienlijke invloed hebben op de totale kosten. Meestal bedragen overheadkosten ongeveer 10% tot 20% van het totale projectbudget, afhankelijk van de aannemer en de complexiteit van de aanbouw of uitbouw.

Winstmarge aannemer

De winstmarge is het bedrag dat een aannemer bovenop de kosten rekent als vergoeding voor het geleverde werk en het bedrijfsrisico. Voor een aanbouw of uitbouw ligt de typische winstmarge tussen de 10% en 20% van de totale projectkosten. Deze marge kan variëren afhankelijk van de reputatie van de aannemer en de complexiteit van het project, maar het is belangrijk om te weten dat het een standaard onderdeel is van de prijsopbouw.

Uit welke factoren bestaan de kosten van een aannemer? 

Bij het inschakelen van een aannemer voor een aanbouw of uitbouw spelen verschillende factoren een rol in de totale kosten. Deze factoren kunnen sterk variëren afhankelijk van:

  1. Het type project
  2. De complexiteit
  3. De locatie
  4. De ervaring van de aannemer

Hieronder gaan we dieper in op deze aspecten, zodat je beter begrijpt wat er allemaal bij komt kijken.

Type project

Het type project heeft een directe invloed op de kosten. Een eenvoudige aanbouw met standaardmaterialen zal minder kosten dan een complexe uitbouw met luxe afwerkingen. Voor een goedkope aanbouw kun je bijvoorbeeld rekening houden met lagere materiaalkosten en minder arbeidsuren door voor een standaard ontwerp te kiezen. Maar als je kiest voor een uitgebreide uitbouw met speciale eisen, zoals een dakterras of een serre, dan stijgen de kosten door de extra tijd en materialen die nodig zijn.

Ook in het geval van een volledige renovatie van je woning zullen de kosten van de aannemer hoger uitvallen dan bij het bouwen van een aanbouw zoals een schuur of een extra slaapkamer.

Complexiteit van het project

De complexiteit van het werk bepaalt grotendeels hoeveel tijd en expertise er nodig is. Een simpele, rechthoekige aanbouw is eenvoudiger te realiseren dan een aanbouw met meerdere hoeken, verdiepingen of speciale functies zoals ingebouwde verlichting of vloerverwarming. Complexere projecten vergen meer planning, zorgvuldige uitvoering en vaak ook gespecialiseerde vakspecialisten, wat de totale kosten kan verhogen.

Projectlocatie

De locatie van het project speelt ook een belangrijke rol in de kosten. Als je in een stedelijk gebied woont waar de ruimte beperkt is en de aannemer moeilijk toegang heeft tot de bouwplaats, kunnen de kosten hoger uitvallen. Ook kunnen regionale verschillen in prijzen van materialen en arbeid een rol spelen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om speciale vergunningen aan te vragen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Ervaring en reputatie van de aannemer

De ervaring en reputatie van de aannemer kunnen de kosten beïnvloeden. Een aannemer met een goede reputatie en veel ervaring kan hogere tarieven vragen, maar biedt vaak ook meer zekerheid en kwaliteit. Dit kan leiden tot minder problemen tijdens de bouw en een beter eindresultaat. Aan de andere kant kan een beginnende aannemer lagere tarieven bieden, maar dit brengt mogelijk meer risico’s met zich mee.

Vergunningen en regelgeving

Bij een aanbouw of uitbouw is het vaak noodzakelijk om vergunningen aan te vragen bij de gemeente. De kosten voor deze vergunningen kunnen variëren afhankelijk van de omvang en locatie van het project. De aannemer weet welke vergunningen je nodig hebt en kan je hierin adviseren.

Duurzaamheid en energiezuinigheid 

Als je kiest voor duurzame materialen en energie-efficiënte oplossingen, kunnen de kosten hoger uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan isolatiematerialen, zonnepanelen of energiezuinige ramen. Hoewel deze keuzes de totale kosten verhogen, kunnen ze op de lange termijn leiden tot besparingen op energiekosten en een hogere waarde van je woning. Bovendien draag je bij aan een beter milieu, wat voor veel mensen een belangrijke overweging is.

Tip! Prijzen van 5 aannemers vergelijken Vergelijk en bespaar door 5 offertes van de beste aannemers aan te vragen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een aannemer?

De geschatte kosten van een aannemer voor een aanbouw of uitbouw hangen sterk af van het project. Zoals eerder genoemd, kun je voor het uurtarief van een aannemer rekenen op € 25 tot € 50 per uur. Voor een compleet project, inclusief materialen en andere kosten, liggen de gemiddelde algemene kosten meestal tussen de € 15.000 en € 30.000. Het is belangrijk om meerdere offertes aan te vragen en deze goed te vergelijken om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten.

Wat kost een totale verbouwing?

Een totale verbouwing kan variëren in prijs afhankelijk van de omvang en de specificaties. Schakel je een aannemer in voor de renovatie? Reken dan op gemiddelde kosten tussen de € 30.000 en € 100.000, afhankelijk van de gebruikte materialen, de complexiteit van het ontwerp, en de grootte van het project. 

Hoeveel procent pakt een aannemer?

Een aannemer hanteert doorgaans een winstmarge van 10% tot 20% bovenop de projectkosten. Deze marge is bedoeld om de aannemer te compenseren voor het risico, de planning en het beheer van het project. Hoewel deze marge een belangrijk onderdeel is van de totale kosten, kan het variëren afhankelijk van de complexiteit van het project en de ervaring van de aannemer.

Bespaartips Homedeal

Vergelijk offertes van meerdere aannemers

Een van de meest effectieve manieren om te besparen op de kosten van een aanbouw of uitbouw is door offertes van verschillende aannemers te vergelijken. Dit geeft je niet alleen inzicht in de prijsverschillen, maar ook in de kwaliteit en service die elke aannemer biedt. Via ons platform Homedeal kun je eenvoudig meerdere offertes aanvragen, zodat je de beste aannemer kunt vinden zonder in te leveren op kwaliteit.

Kies voor standaardmaterialen

Hoewel luxe materialen aantrekkelijk kunnen zijn, kunnen ze de kosten aanzienlijk verhogen. Door te kiezen voor standaardmaterialen van goede kwaliteit kun je flink besparen zonder dat dit ten koste gaat van de duurzaamheid of uitstraling van je aanbouw. Denk hierbij aan standaard bakstenen, houten kozijnen of eenvoudige tegels. Vaak zijn er alternatieven beschikbaar die er mooi uitzien, maar minder kosten.

Plan het project buiten het hoogseizoen

Aannemers zijn vaak drukker en duurder in de lente en zomer, wanneer veel mensen verbouwingen plannen. Door je project in de herfst of winter te plannen, kun je soms lagere tarieven krijgen. Veel aannemers bieden in deze periode kortingen aan om hun agenda vol te houden. Dit kan je project aanzienlijk betaalbaarder maken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden