Homedeal.nl Inspiratie Onderzoek: in deze provincie wordt er gemiddeld het meeste in huis verbouwd

Onderzoek: in deze provincie wordt er gemiddeld het meeste in huis verbouwd

Verbouwen in of rondom je huis, het gebeurt in alle soorten en maten. Of je nu twee linkerhanden, geen tijd, of gewoonweg niet de benodigde kennis hebt: het laten uitvoeren van een verbouwing door een professional kan dan de beste keuze zijn. Maar welke verbouwingen zijn het populairst in Nederland? En in welke regio’s worden relatief gezien de meeste badkamers of keukens verbouwd? Wij van Homedeal hebben ruim 6.000 verbouwingsaanvragen geanalyseerd en kwamen tot de volgende interessante inzichten!

Inhoudsopgave

Van het plaatsen van een aanbouw aan huis, tot het vernieuwen van de keuken of badkamer. Maar welke verbouwingen worden in Nederland het meest aangevraagd? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Man bezig met het in elkaar zetten van een kast

Aanvragen per provincie

Wanneer we kijken naar de geografische spreiding van verbouwingsaanvragen in Nederland, zien we dat sommige provincies meer aanvragen hebben dan andere. Flevoland staat bijvoorbeeld bovenaan als het gaat om verbouwingsaanvragen voor keukens en badkamers. Andere provincies zoals Utrecht en Zuid-Holland volgen op de voet. Laten we de cijfers eens nader bekijken. Hierbij is gekeken naar het aantal aanvragen per 10.000 inwoners:

  • Flevoland: 9,76 aanvragen
  • Utrecht: 5,41 aanvragen
  • Zuid-Holland: 5,11 aanvragen
  • Noord-Holland: 4,53 aanvragen
  • Limburg: 2,68 aanvragen
  • Drenthe: 2,11 aanvragen
  • Noord-Brabant: 2,10 aanvragen
  • Gelderland: 1,94 aanvragen
  • Groningen: 1,93 aanvragen
  • Zeeland: 1,48 aanvragen
  • Overijssel: 1,22 aanvragen
  • Friesland: 0,68 aanvragen

Verbouwen van de keuken

Als er specifiek gekeken wordt naar het verbouwen van de keuken, dan worden gemiddeld gezien de meeste verbouwingen in Utrecht gedaan. Zuid-Holland volgt hierbij op de tweede plek.

Grafiek met het aantal keuken verbouwingen in 2024

Badkamer

Naast keukens, is de badkamer een andere populaire ruimte voor renovatie. Badkamerrenovaties variëren van kleine updates zoals het vervangen van sanitair tot volledige herindelingen waarbij de lay-out van de badkamer wordt veranderd. 

Grafiek van het aantal badkamer verbouwingen in 2024

Verschillen per jaar

De verbouwingsaanvragen fluctueren door de jaren heen aanzienlijk. Wij hebben het overzicht per jaar voor je op een rijtje gezet. Hierbij is in de prognose voor het restant van 2024 te zien dat er opnieuw meer verbouwingen aangevraagd zijn: 35% meer aanvragen verbouwing keuken en 17% meer aanvragen verbouwing badkamer.

“De groei in badkamerrenovaties is geen verrassing. Steeds meer mensen kiezen voor een upgrade naar luxere en energie-efficiëntere badkamers, vooral nu duurzaamheid en comfort een grotere rol spelen in de woonwensen van consumenten”, legt Mina Gerges van Dream House Club uit.

“Ook is het opvallend dat klanten tegenwoordig meer toekomstgericht denken. Ze kiezen ervoor om meerdere opdrachten tegelijk uit te voeren, zoals het renoveren van de badkamer met een praktische indeling die ook geschikt is voor latere leeftijd en het toevoegen van een extra badkamer op zolder voor extra gemak en luxe. Het lijkt erop dat klanten steeds slimmer omgaan met hun renovatieplannen.”

Staafdiagram met het aantal keukenverbouwingen in Nederland per jaar
Staafdiagram met het aantal badkamerverbouwingen in Nederland per jaar

Favoriete maanden

Wanneer we de data verder analyseren, zien we ook duidelijke trends in de maanden waarin mensen ervoor kiezen om te verbouwen. De lente- en zomermaanden zijn veruit het populairst voor verbouwingen.

“De populariteit van de lente- en zomermaanden voor verbouwingen is goed te verklaren”, vervolgt Gerges. “Ten eerste bieden deze seizoenen over het algemeen beter weer, wat gunstig is voor bouw- en renovatiewerkzaamheden. Het droge en warme weer maakt het gemakkelijker om buitenprojecten uit te voeren en zorgt voor een snellere droging van verf en materialen”,  vervolgt hij. “Daarnaast hebben mensen vaak meer vrije tijd in de lente en zomer, zoals tijdens vakanties of langere dagen door het zonlicht. Dit geeft hen de mogelijkheid om zich te concentreren op renovatieprojecten.”

Ook het tekort aan aannemers heeft een grote invloed. “Door de beperkte beschikbaarheid van aannemers kan het langer duren voordat een renovatieproject kan beginnen of worden voltooid. Dit kan leiden tot langere wachttijden en planningen die worden beïnvloed door de beschikbaarheid van aannemers. Als gevolg hiervan kunnen sommige mensen ervoor kiezen om hun renovatieplannen te verschuiven naar de lente- en zomermaanden, wanneer aannemers mogelijk meer beschikbaar zijn en projecten sneller kunnen worden afgerond. Om die reden werken wij tegenwoordig ook in de bouwvakvakantie.”

“Het kan frustrerend zijn om te moeten wachten op beschikbare aannemers en dit kan de voortgang van het project vertragen. Sommige mensen kunnen ervoor kiezen om hun verbouwingsplannen uit te stellen of zelfs af te blazen als gevolg van de lange wachttijden. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en goed te plannen om eventuele vertragingen te minimaliseren”, zo sluit hij af.

Of het nu gaat om het installeren van de nieuwste keukenapparatuur of het creëren van een nieuwe luxe badkamer, het is duidelijk dat Nederlanders bereid zijn om te investeren in comfort en stijl in hun woning. De lente- en zomermaanden blijven de beste tijd om deze verbouwingen uit te voeren, maar er zijn volop mogelijkheden om het hele jaar door aan de slag te gaan met het huis van je dromen!