Werken als ZZP’er: Dit moet je weten
“Voor jezelf beginnen” is voor velen een bekende toekomstdroom. Veel Nederlanders willen graag ooit een eigen bedrijf starten. Steeds meer mensen maken hierbij de sprong in het diepe en beginnen als ZZP’er in de bouw. Maar wat is nu precies een ZZP’er? Wat zijn de voor- en nadelen van werken als ZZP er in de bouw? En waar vind je voldoende opdrachten om fulltime aan de slag te gaan? In dit artikel lees je alles over het werken als ZZP’er.
Wat is een ZZP’er?
Een ZZP’er is een zelfstandig ondernemer die geen personeel in dienst neemt. De afkorting ZZP staat dan ook voor zelfstandige zonder personeel. Er gelden een aantal criteria aan de hand waarvan de Belastingdienst bij de inkomstenbelasting bepaalt of iemand een ZZP’er is:
- De ZZP’er heeft zelfstandigheid bij de inrichting van zijn werkzaamheden en het uitvoeren daarvan
- Bij het werken als ZZP’er is de ondernemer gericht op het maken van winst
- De ZZP’er verricht voor eigen rekening en risico zijn werkzaamheden
- De bekendmaking van het ondernemerschap
- Bij het werken als ZZP’er streeft de ondernemer naar meerdere opdrachtgevers
Hoe start je als ZZP’er in de bouw?
Benieuwd naar welke stappen je onderneemt om zelfstandig te gaan werken als ZZP’er in de bouw? Om ZZP’er te worden, moet je een aantal zaken op een rij zetten. Bekijk het onderstaande stappenplan van idee tot realisatie.
Stap 1: Het begint met een goed idee
Ieder jaar starten ongeveer 100.000 mensen hun eigen bedrijf. Veelal heeft een startende ZZP’er ervaring opgedaan bij diverse bedrijven, en wil vervolgens voor zichzelf aan de slag gaan. Zomaar in het diepe springen is uiteraard bewonderenswaardig, maar zorgt ook voor een grotere kans op verdrinking. Daarom is het noodzakelijk om een goed plan te maken. Inventariseer daarbij je sterke en zwakke punten, een lijst van benodigdheden en kosten en welk inkomen je beslist nodig hebt. Bekijk hierbij ook hoeveel vraag er is naar jouw diensten en wat het uurtarief in de branche is. Bespreek je plannen natuurlijk ook met iemand die je goed kent uit je omgeving, om te zien of het risico realistisch is. Als je na deze inventarisatie nog steeds enthousiast bent, is werken als ZZP er zeker iets voor jou!
Stap 2: Kamer van Koophandel en btw nummer
De plannen zijn duidelijk, nu op naar de Kamer van Koophandel! Binnen tien minuten laat je je bedrijf registreren. Voor de inschrijving in het handelsregister is een geldig legitimatiebewijs nodig. Bovendien krijg je een btw-nummer mee. Dit nummer moet je verplicht vermelden op facturen. Klanten hebben zo de mogelijkheid om jouw nummer op te zoeken bij overheidsinstellingen om te zien of je over een legitiem bedrijf beschikt. Bij de Kamer van Koophandel moet je een eenmalige inschrijfvergoeding betalen van € 50,-.
Stap 3: Opdrachten binnenhalen om te werken als ZZP’er in de bouw
De handtekening is onder de papieren gezet, je bent nu officieel ZZP’er! Nu begint de oneindige speurtocht naar opdrachten om te gaan werken als ZZP er. Niet alleen voor startende ZZP’ers is werk vinden de grootste uitdaging, ook ervaren freelancers weten als geen ander dat de ambitie niet altijd hetzelfde is als de hoeveelheid binnenkomende opdrachten. Websites als Homedeal bieden hierbij een uitkomst.
Voordelen en nadelen bij werken als ZZP er
Het werken als ZZP’er biedt zowel voordelen als nadelen ten opzichte van een werknemer in loondienst. Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rij.
Voordelen werken als ZZP’er
- Vrijheid en onafhankelijkheid
Misschien wel de belangrijkste reden waarom mensen besluiten te gaan werken als ZZP er, is omdat ze volledig zelf kunnen bepalen waar, wanneer en hoe ze hun werkzaamheden verrichten. Op een weekdag een dag vrij nemen of werken in het weekend? Geen enkel probleem.
- Dingen doen die je leuk vindt
Je bepaalt tot op zekere hoogte zelf welk werk je aanneemt en op welk gebied je jezelf verder wilt ontwikkelen. Uiteraard ben je werkzaam in een bepaalde branche, maar er is geen baas die je verplicht om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Doordat je je focust op de klussen die je leuk vindt, krijg je meer energie. Je hebt plezier om aan het werk te gaan. - Fiscale voordelen
ZZP’ers beschikken over diverse fiscale aftrekposten. Zo kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Als je bovendien nog weinig of geen btw betaalt, is de kleineondernemingsregeling misschien op jou van toepassing. - Afwisseling in de opdrachten
Doordat je een verscheidenheid aan opdrachtgevers hebt, beschik je over veel afwisseling in de opdrachten. Hierdoor blijft het “rondje om de kerk”-gevoel langer uit.
Nadelen werken als ZZP’er
- De onzekerheid
Een ZZP’er is zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van werk. Als er even geen werk is, heb je ook geen inkomsten. Deze onzekerheid kan lastig zijn om mee te leven. - Lastig onderscheid tussen werk en privé
Je deelt je eigen tijd in als ZZP’er. Deze vrijheid maakt dat het misschien wat lastiger wordt om een onderscheid te maken tussen werk en privé. Het helpt om hierbij afspraken te maken met jezelf. Niet meer dan zoveel uur werken per dag en je werktelefoon op een bepaald tijdstip uitzetten bijvoorbeeld. - Verantwoordelijkheden met betrekking tot de administratie
Naast de werkzaamheden die bij je vak horen, moet je opeens een aantal randzaken goed regelen. Je bent bijvoorbeeld verplicht om ieder kwartaal een btw-aangifte te doen. Verder moet je facturen maken, contact met klanten onderhouden, etc. Als de administratie niet in orde is, staat bovendien de Belastingdienst bij je op de stoep. - Je eigen pensioen opbouwen
Een werknemer in loondienst is verzekerd van een goed pensioen. Iedere maand wordt een vast bedrag van het loon afgetrokken en naar een pensioenfonds gebracht. Als ZZP’er ligt deze verplichting bij jezelf. Als je niet genoeg afstaat, moet je het later slechts doen met een AOW. Het is daarom belangrijk om hiervoor aanvullende maatregelen te nemen.
Waar vind je werk als ZZP’er?
Het kan lastig zijn om werk te vinden als ZZP’er. Dit zijn een aantal manieren om meer opdrachten binnen te halen:
- Onderhoud je bestaande relaties
Zorg ervoor dat het contact met oud-werkgevers, voormalige opdrachtgevers, maar ook oud-klasgenoten, buren en natuurlijk vrienden en familie perfect is. Als het einde van een opdracht in zicht is, kun je aan hun namelijk vragen of zij soms over nieuw werk beschikken. Onderhoud je netwerk hierbij wel voortdurend, niet alleen als je ze nodig hebt. Bovendien geldt hierbij “geven en nemen”. Biedt hen ook een dienst aan, zonder hier iets voor terug te vragen. - Leg nieuwe contacten voor werken als ZZP’er
Het ontmoeten van nieuwe cliënten is zeer belangrijk. Deze klanten bevinden zich overal: op specifieke netwerkborrels, maar ook op recepties, congressen, beurzen of verjaardagen. Zelfs bij de wasserette. Zorg ervoor dat je in een paar zinnen kan vertellen welk ZZP werk jij graag uitvoert binnen je vakgebied. - Online marktplaats voor werken als ZZP’er
Verschillende websites bieden de mogelijkheid voor ZZP’ers om in contact te komen met opdrachtgevers. Homedeal is hiervan een uitstekend voorbeeld. Met een professioneel profiel vermeld je wat jouw werkzaamheden inhouden en wanneer je beschikbaar bent. De tarieven op deze websites zijn meestal laag. Bij Homedeal zijn ze de eerste veertien dagen zelfs gratis. Vul nu je gegevens in voor een gratis deelname om de diensten van Homedeal uit te proberen!