Ben jij van plan geïsoleerde dakplaten te plaatsen? Dan ben je vast benieuwd wat daar allemaal bij komt kijken. Je wilt uiteraard weten wat je ongeveer kwijt bent voor dakplaten die geïsoleerd zijn, hoe deze geplaatst worden, welke soorten er zijn, van welke materialen deze isolatie dakplaten zijn gemaakt en wat de voordelen zijn. Homedeal zet alle informatie voor je op een rij en geeft je nuttige tips, zodat jij straks alles weet over dakplaten met isolatie en de juiste keuze maakt als je ze gaat kopen.
Inhoudsopgave
Geïsoleerde dakplaten prijs per m2
De prijs van geïsoleerde dakplaten hangt af van verschillende factoren:
- Het aantal vierkante meters (m2) dat je wilt voorzien van dakplaten met isolatie.
- Het soort isolatiemateriaal dat in de isolatie dakplaten is verwerkt
- De afwerking, zoals een extra coating.
De prijzen liggen gemiddeld tussen de € 50 en € 200 per m2. Wil je de exacte dakbedekking kosten weten voor jouw project? Vraag dan gratis een offerte aan.
Wat zijn geïsoleerde dakplaten?
Dakplaten met isolatie zijn een dakbedekking soort die kunnen bestaan uit enkel- of dubbelwandige panelen. Je kunt meestal kiezen uit metalen dakplaten of kunststof dakplaten. Deze ‘sandwichpanelen’ zijn aan de binnenkant voorzien van thermisch isolatiemateriaal. Meestal is dit een hardschuim zoals PUR (polyurethaanschuim) of PIR (polyisocyanuraat). Beide materialen beschikken over een uitstekende isolatiewaarde en worden veel toegepast als dakbedekking.
Toepassing op allerlei gebouwen
Dakplaten die geïsoleerd zijn, kan je overal gebruiken. Je vindt ze onder andere op garages, tuinhuisjes, loodsen, overkappingen, stallen, magazijnen, kantoren en bedrijfshallen. De geïsoleerde dakplaten zijn overigens ook prima geschikt voor op een woning, maar zijn aan de buitenzijde van het dak toch nog een stuk minder in trek dan klassieke dakpannen. Dit heeft te maken met de meer industriële uitstraling van dakplaten.
Tip: Binnenkant dak isoleren met PUR isolatieplaten
Dakplaten die geïsoleerd zijn met PUR of PIR kun je ook gemakkelijk aan de binnenkant van een schuin dak (laten) plaatsen. Dat maakt ze ideaal om je woning mee te isoleren. Wist je dat veel warmte je huis verlaat via het dak? Investeren in een goede isolatie kan je dan ook op termijn een hoop financieel voordeel opleveren. Op die manier hou je de warmte binnen en verdwijnt er veel minder warme lucht via het dak naar buiten. Omgekeerd komt er veel minder koude lucht naar binnen.
Minerale wol
Dakplaten kunnen ook geïsoleerd zijn met behulp van minerale wol, zoals glaswol of rotswol. Dit materiaal dat bekend staat om zijn uitstekende brandvertragende eigenschappen, isoleert vooral op akoestisch gebied een stuk beter dan PUR en PIR. Dakplaten van glaswol zijn ideaal als je bijvoorbeeld een eigen muziekstudio of een kantoor op zolder wilt maken. Dergelijke geïsoleerde dakplaten zijn natuurlijk ook een uitstekende optie als je in een nogal rumoerige omgeving woont en geluiden van buitenaf zoveel mogelijk wilt weren.
Verschillende soorten isolatie dakplaten
Als je dakplaten wilt kopen die geïsoleerd zijn, heb je de keuze uit diverse soorten en maten. Deze onderscheiden zich van elkaar door het profiel. Ze zijn verkrijgbaar met een trapezium-, golf- of dakpanprofiel.
Vooral het dakpanprofiel is goed bruikbaar voor (nieuwe) woningen. Ze zijn tegenwoordig nog maar nauwelijks te onderscheiden van echte dakpannen.
Trapezium dakplaten worden dankzij de strakke, rechte vorm dan juist weer vaak toegepast bij moderne bedrijfsgebouwen.
De verschillende geïsoleerde dakplaten kun je bestellen in allerlei kleuren, zoals antraciet, bruin, rood, groen, zwart en zilver of doorzichtig.
De voordelen van geïsoleerde dakplaten
- Besparen op de energiekosten. Dankzij de thermische isolatie van de dakplaten die geïsoleerd zijn, houd je de warmte beter binnen en de kou buiten. Dankzij een goede dakisolatie zet je de verwarming zonder problemen een graadje lager en bespaar je flink op de energiekosten. In de zomer zorgt een goede isolatie juist voor enige verkoeling omdat de warme lucht minder makkelijk naar binnen kan. Hierdoor kun je besparen op je elektriciteitsverbruik. Je hoeft tenslotte minder vaak gebruik te maken van een airco of een ventilator.
- Snelle plaatsing. De isolatie dakplaten zijn verkrijgbaar in grote maten, waardoor ze vrij snel zijn te plaatsen.
- Licht materiaal. Omdat ze niet veel wegen, zijn ze geschikt voor vrijwel ieder soort dakconstructie.
- Mogelijkheid voor extra coating. Hoewel geïsoleerde dakplaten al goed bestand zijn tegen schimmels, kun je ze vrij eenvoudig voorzien van een extra coating. Hierdoor kun je ze beschermen tegen agressieve middelen als ammoniak.
- Hygiënisch. Dakplaten met isolatie zijn makkelijk schoon te maken. Zo voorkom je vervuiling.
- Geen condens. Isolatie dakplaten gaan de vorming van condens tegen, wat zorgt voor een lagere vochtigheidsgraad.
- Lange levensduur. Ze zijn gemaakt van robuust materiaal dat wel tegen een stootje kan en vrij lang meegaat. Ze vergen dan ook weinig onderhoud.
Vraag offertes aan voor dakplaten met isolatie
Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden voor geïsoleerde dakplaten voor jouw dak? Om inzicht te krijgen in de kosten van dakdekkers, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen ter vergelijking. Zo krijg je een goed overzicht van het aanbod en kun je de juiste dakdekker selecteren voor jouw project. Vraag direct gratis dakdekker offertes aan.
Veelgestelde vragen
De prijs hangt onder andere af van het soort isolatiemateriaal dat erin is verwerkt. Gemiddeld moet je rekenen op een bedrag tussen de 50 en 200 euro per vierkante meter. Vraag gratis offertes aan voor een exacte prijs voor jouw project.
De isolatie dakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Dit varieert van 30 millimeter tot zo’n 200 mm. Hoe dikker de dakplaat met isolatie is, hoe hoger de isolatiewaarde.
Dit is een project waarbij een flinke mate van nauwkeurigheid vereist is. Om een waterdicht dak te hebben, moeten de platen zo worden gemonteerd dat ze precies op elkaar aansluiten. Wil je optimaal profiteren van je dakplaten met isolatie, dan laat je dit werk over aan een vakspecialist. Deze weet het best hoe deze dakbedekking moet worden geplaatst.