Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas Glas repareren

Glas repareren


Een beschadiging aan het raam van je woning: als woningeigenaar komt het natuurlijk nooit goed uit. Heb je eenmaal schade, dan is het goed om te weten dat glas repareren in een aantal situaties een goede optie is. Fijn natuurlijk, want dan hoef je niet gelijk een gehele glasplaat te vervangen. Maar hoe en wanneer wordt glas eigenlijk gerepareerd? En wanneer kies je voor het vervangen van glas? Als je het antwoord op deze vragen wilt kan je het beste snel verder lezen, glas repareren is namelijk het centrale onderwerp van deze pagina.

Inhoudsopgave

De kosten van glas repareren

Vanzelfsprekend hangen de kosten van glas repareren af van de aard van de schade en de gekozen methodiek van repareren. Ter indicatie zijn de kosten van glas laten repareren door een deskundige glaszetter opgenomen in onderstaande tabel:

Type reparatieGemiddelde kosten
Glas polijstenVanaf € 150 per raam
Kras of sterretje lijmenOngeveer € 50
Tip! Prijzen van 5 glaszetters vergelijken Vergelijk en bespaar door 5 offertes van de beste glaszetters aan te vragen.

Soorten glasreparaties

We zullen maar gelijk tot de kern komen: in veel gevallen is het niet mogelijk om glas te repareren. Ligt je raam in scherven uiteen? Zit er vocht in de spouwzone van je dubbele beglazing? Dan is repareren geen optie. Bij kleinere beschadigingen is het vaak wel mogelijk om glas te repareren. De meest gebruikte technieken hiervoor zijn:

  • Polijsten
    Bij een beperkte schade kan glas gerepareerd worden door dit te polijsten. Glas polijsten wordt met name gedaan om oneffenheden en vervuiling te verwijderen. Denk hierbij aan ondiepe krassen in het glas, kalkaanslag, graffiti en verfresten.
  • Lijmen
    In mindere mate is het mogelijk om glas te repareren met lijm. Dit kan alleen gedaan worden in het geval van zeer kleine barstjes of sterretjes en met een speciale glaslijm of kunsthars. Deze glaslijm wordt onder aangebracht onder hoge druk en wordt hard door de invloed van uv-licht. Een deskundige glaszetter kan je adviseren wat de beste methode van reparatie is.

Naast polijsten en lijmen zijn er nog diverse huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om glas te repareren. Deze methodes zijn er voornamelijk op gericht om kleine krasjes uit glas te verwijderen. Hiervoor kan nagellak, zuiveringszout, metaalpoets en tandpasta gebruikt worden. De vraag is echter of je met deze middelen hetzelfde resultaat bereikt als bij het polijsten van glas.

Glas repareren, glaszetter bekijkt de schade

Repareren of vervangen?

Is je glas beschadigd, dan zal besloten moeten worden of het glas gerepareerd kan worden. Is dit niet het geval, dan moet je het glas vervangen. Je hebt al gelezen dat kleine beschadigingen en vervuilingen gerepareerd kunnen worden door het glas te polijsten en eventueel te lijmen. In de meeste gevallen zal glas echter vervangen moeten worden:

  • Barst in ruit
    Een barst in een ruit is vrijwel nooit te repareren. Zowel polijsten als lijmen zal geen uitkomst bieden bij glasschade, de scheur zal zichtbaar blijven en je raam wordt minder sterk. Daar komt nog bovenop dat de spouwzone van het glas lek kan zijn geraakt. Deze spouwzone is bij dubbel glas gevuld met droge lucht en bij HR++ glas en triple glas gevuld met het edelgas Argon. Zowel de droge lucht als het edelgas zal ontsnappen uit de spouwzone, waardoor de isolatiewaarde van het glas aanzienlijk daalt.
  • Vocht in spouw
    Een barst in de ruit kan leiden tot vocht in de spouw. Dit ziet er uit als condens dat in je raam zit. Vocht in de spouw kan echter ook andere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de verbinding tussen afstandhouder en het glas loslaat. Dit gebeurt vaak aan het eind van de levensduur van het glas, die bij dubbele beglazing op zo’n 25 jaar ligt. Ook hiervoor is er geen andere oplossing dan het vervangen van het glas.
  • Scherven
    Tot slot is het ook niet mogelijk om glas te repareren als er losse scherven zijn.

Glas repareren is in bovenstaande situaties vrijwel nooit mogelijk. Het repareren van glas levert namelijk niet het gewenste resultaat op: de schade zal ook na reparatie zichtbaar blijven, terwijl de isolatiewaarde van het glas lager wordt.

Glas polijsten

Je hebt al gelezen dat polijsten de manier is om krassen in glas te repareren. Voordeel van het polijsten van glas, ten opzichte van het vervangen van glas, is dat polijsten stukken goedkoper is. Bij het polijsten van glas volgt een glaszetter het volgende stappenplan:

  • Stap 1: schoonmaken
    Het glas wordt schoongemaakt en ontvet.
  • Stap 2: aanbrengen polijstpasta
    Met de polijstmachine wordt de polijstpasta op het glas aangebracht.
  • Stap 3: polijsten
    Na deze voorbereidingen kan het werkelijke polijsten beginnen. Dit wordt gedaan door met de polijstmachine draaiende bewegingen over de krassen te maken.

Offertes glas repareren

Wil je glas laten repareren? Dan kan je dit het beste laten doen door een glaszetter. Ga je zelf aan de slag dan is de kans groot dat je de schade erger maakt. Via Homedeal kan je gratis en vrijblijvend meerdere glas offertes opvragen om je glas te laten repareren. Deze offertes kan je vervolgens met elkaar vergelijken.

Tip! Prijzen van 5 glaszetters vergelijken Vergelijk en bespaar door 5 offertes van de beste glaszetters aan te vragen.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn glas laten repareren?

Het repareren van een gat of barst in je ruit is niet mogelijk. Je zal deze dus moeten laten vervangen. Kleinere reparaties uitvoeren, zoals het wegwerken van krassen, is wel mogelijk.

Kan een lek raam gerepareerd worden?

Een lek raam repareren is niet mogelijk. Deze zal je altijd moeten laten vervangen. Een lek raam heeft niet alleen als nadeel dat je minder goed naar buiten kunt kijken, de isolatiewaarde van het glas wordt ook lager.

Kan je zelf glas polijsten?

Zelf glas polijsten is niet mogelijk. Je hebt namelijk professionele apparatuur nodig, waaronder een polijstmachine. Ga je toch zelf aan de slag, dan is de kans groot dat je de schade alleen maar erger maakt.