Inbraakverzekeringen: Wat krijg je vergoed?
Woninginbraak, iets dat je nooit hoopt mee te maken. Naast de waardevolle spullen die zijn meegenomen is er vaak ook schade gemaakt aan je huis. Als je verzekerd bent tegen woninginbraak kan je met een kopie van de aangifte van de inbraak een financiële vergoeding krijgen. In dit artikel vind je meer informatie over verzekeringen bij inbraak.
Inbraakverzekeringen
Als er bij je wordt ingebroken heb je te maken met 2 verschillende soorten verzekeringen. De inbraakschade aan je woning wordt gedekt door de opstalverzekering en de gestolen spullen worden gedekt door de inboedelverzekering. Het is mogelijk om deze twee verzekeringen te combineren in één pakket: de woonpakketverzekering.
Wat krijg je vergoed vanuit je inbraakverzekering?
De inboedelverzekering dekt in de meeste gevallen op basis van nieuwwaarde. Dit betekent dat je het bedrag uitgekeerd krijgt waarvoor je nieuwe spullen kan kopen. Voor oudere spullen, waarvan de waarde minder dan 40% van de nieuwwaarde is, krijg je vaak de dagwaarde vergoed. Bij een aantal verzekeraars vergoeden ze de nieuwwaarde 5 tot 10 jaar. De dagwaarde is de waarde van de spullen op dat moment, dus wat je er voor zou krijgen als je het zelf zou verkopen. Bij producten die snel aan ontwikkeling onderhevig zijn, zoals tv’s, computers, telefoons etc., daalt de waarde snel. Daar wordt vaak de dagwaarde vergoed.
Contant geld wordt niet vaak vergoed
Heb je veel contant geld in huis? Dan loop je een groot risico. Contant geld wordt namelijk niet altijd gedekt. Dit komt omdat het tegenwoordig niet nodig is om veel contant geld in huis te houden. Door het geld op een bankrekening te laten staan wordt het geld beschermd tegen diefstal en inbraak. Ook is het lastig te controleren of het opgegeven gestolen contant geld daadwerkelijk in huis lag. De maximale vergoeding van contant geld is € 1.250, en er zijn maar een aantal verzekeraars die dit maximum vergoeden. Hou dus zo min mogelijk contant geld in huis!
Je krijgt nooit alles terug
Helaas zullen verzekeraars nooit alles vergoeden, daarnaast is de emotionele waarde aan je gestolen spullen is vaak helemaal niet in geld uit te drukken. Het is daarom slim om te zorgen dat je je huis preventief beveiligt. Veel inbrekers worden afgeschrikt als ze zien dat een huis rolluiken, alarmsystemen of camerabewaking heeft. Het risico om in te breken is te groot, en dan zoeken ze liever een ander huis uit. Wil je meer informatie over inbraakpreventie en de kosten daarvan? Kijk dan eens op deze pagina over inbraakbeveiliging.
Subsidies en korting op premie inboedelverzekering
Wist je trouwens dat sommige gemeentes subsidiemogelijkheden hebben wanneer je een goede inbraakbeveiliging hebt aangeschaft? Als er tussen 1 januari 2016 en 31 december 2018 al eens bij je is ingebroken, geldt er een landelijke subsidieregeling waarbij je tot wel € 1.000 terug kan krijgen voor de kosten voor je inbraakbeveiliging. Ook geven sommige verzekeraars korting op de premie van de inboedelverzekering bij een goed beveiligd huis. Op die manier wordt de aanschaf van een inbraakbeveiliging super voordelig! Meer informatie over deze subsidies vind je hier.