Energieneutraal wonen met glazen dakpannen
Wil je energieneutraal wonen, maar heb je liever geen zonnepanelen op je dak? Dan is er sinds kort een nieuwe innovatie op het gebied van dakbedekking op de markt die perfect bij je past: glazen dakpannen. Het Zweedse bedrijf Soltech, dat gespecialiseerd is in zonne-energie, heeft met deze glazen dakpannen een gepatenteerd verwarmingssysteem ontwikkeld. Op deze manier geniet je niet alleen van een warm huis, maar geef je je woning ook een unieke uitstraling.
Hoe werkt het systeem met glazen dakpannen?
De glazen dakpannen zorgen als het ware voor een broeikaseffect. De warmte wordt via het dak opgeslagen om elders in huis te gebruiken. De dakpannen worden geplaatst op een zwarte doek om het zonlicht maximaal te absorberen. Daarbij zijn zonnecollectoren aangebracht, waar een vloeistof doorheen circuleert die door de zon wordt opgewarmd. De opgeslagen energie wordt vervolgens het huis ingeleid naar het bestaande verwarmingssysteem.
De dakpannen kunnen het beste richting het zuiden geplaatst worden op een dak met een hellingshoek van 45 graden, maar op daken met een hellingshoek van 22 graden werken ze ook al goed. De optimale helling hangt namelijk af van hoe dicht je woning bij de evenaar staat. De glazen dakpannen van Soltech kunnen in combinatie met een speciale collector tot ruim 350 kilowattuur aan zonnewarmte opvangen per vierkante meter dak, afhankelijk van het klimaat, de windstreek en de helling van het dak.
Wat zijn de voordelen van glazen dakpannen?
Naast de energieopbrengst bieden glazen dakpannen ook nog andere voordelen. Het is namelijk mogelijk om de dakpannen op andere zonnecollectoren of zelfs zonnepanelen te plaatsen. De energie uit zonnepanelen komt dus bovenop de energie die wordt opgewekt door middel van het Soltech systeem. Ook zijn je zonnepanelen beschermd tegen weersinvloeden en zijn ze amper zichtbaar vanaf de grond.
Gedurende het hele jaar zullen de energiekosten dalen, zelfs tijdens winterdagen en ‘s nachts. Het heeft namelijk de capaciteit om warmte op te slaan in de isolerende luchtlagen onder het doek, waardoor er minder warmte verloren gaat. Sneeuw zal niet blijven liggen op de speciale dakpannen.
Huizen worden steeds meer energieneutraal en eigenaren vinden het steeds belangrijker dat er minder warmte verloren gaat. Het kan dus zo zijn dat de glazen dakpan binnenkort ook Nederland gaat veroveren. Benieuwd naar de mogelijkheden van verschillende soorten dakbedekkingen of zonnepanelen? In de prijsgids dakbedekking kosten vind je prijsinformatie en kun je in contact komen met dakdekkers bij jou in de buurt!