Homedeal.nl Inspiratie Onderzoek: dit effect heeft de salderingsregeling op zonnepanelen-installatie in Nederland

Onderzoek: dit effect heeft de salderingsregeling op zonnepanelen-installatie in Nederland

Vakspecialist die de afstand tussen zonnepanelen aan het meten is

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken op Nederlandse huizen. Honderdduizenden daken in Nederland liggen er namelijk vol mee.  Recente ontwikkelingen in de regelgeving kunnen deze groene golf mogelijk een nieuwe richting opsturen. De aangekondigde aanpassing van de salderingsregeling, die huiseigenaren toestaat om de stroom die ze opwekken met zonnepanelen tegen hun eigen verbruik weg te strepen, staat op het punt te veranderen. Dit roept vragen op: zullen Nederlanders nu minder snel kiezen voor zonnepanelen? Homedeal zocht het voor je uit.

Inhoudsopgave

De salderingsregeling

Sinds de introductie van de salderingsregeling in Nederland, is het aantal huishoudens dat investeert in zonnepanelen in snel tempo toegenomen. De regeling maakt het financieel aantrekkelijk voor particulieren om in zonne-energie te investeren, aangezien dit de terugverdientijd van de panelen aanzienlijk verkort. Consumenten konden overtollige energie terugleveren aan het net en ontvingen daarvoor dezelfde prijs als die zij voor hun energieverbruik betalen. Het gevolg: een goedkope energie-rekening of zelfs geld teruggestort krijgen van de energieleverancier. Maar dit gaat veranderen!

De plannen

Het nieuwe kabinet heeft onlangs besloten dat de salderingsregeling in 2027 zal verdwijnen. Wel moeten deze plannen eerst nog door de Eerste en Tweede Kamer worden goedgekeurd. Tot die tijd is de afschaffing van de salderingsregeling dus nog steeds onzeker. Op dit moment beschikt de nieuwe coalitie niet over voldoende zetels om de plannen door te zetten. Het nieuwe kabinet plant om de saldering geleidelijk af te bouwen, wat betekent dat huishoudens een kleiner percentage van de opgewekte energie tegen het volledige tarief kunnen wegstrepen. Hierdoor wordt het voor consumenten financieel een stuk minder aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen, omdat de aanschafprijs minder snel terugverdiend wordt. Gaat dit een effect hebben op de populariteit van zonnepanelen in Nederland?

Vooralsnog lijkt het daar niet op. Als de cijfers van de eerste maanden van 2024 vergeleken worden met de eerste maanden van 2023, is te zien dat het aantal geïnstalleerde zonnepanelen een klein beetje aan het afnemen is. Het verschil is minimaal. Ten opzichte van de eerste zes maanden van 2023 is er in de eerste zes maanden van 2024 een daling van vier procent.

Grafiek van het aantal zonnepanelen geïnstalleerd in 2023 en 2024
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Patrick Janssen, mede-eigenaar van installatiebedrijf Evectra B.V, ziet dat de plannen over de salderingsregeling grote invloed heeft op het gedrag van de Nederlandse consument. “De consument raakt verward door het heen en weer gekibbel van het kabinet. Ze weten niet meer goed of zonnepanelen de investering nog waard zijn. Maar ik kan je zeggen: ook zonder de salderingsregeling blijven zonnepanelen een goede investering. Omdat onder andere de prijs van een zonnepaneel fors is gezakt, maakt dit de terugverdientijd weer gunstiger, maar ook door slimmer om te gaan met energie in combinatie met bijvoorbeeld een thuisaccu of energiemanagementsystemen.”

Een deel van de oplossing ligt volgens Janssen bij energiemanagementsystemen. “Deze op AI gedreven systemen gaan in combinatie met een dynamisch energiecontract een stap verder door het energieverbruik te monitoren en te optimaliseren. Ze bieden real-time inzichten en helpen gebruikers om efficiënter om te gaan met hun energieverbruik. Gebruik bijvoorbeeld stroom op momenten dat het beschikbaar is, zodat er minder opgewekte stroom overblijft.”

Grafiek van het aantal zonneboilers en zonnecollectoren geïnstalleerd in 2023 en 2024

De thuisbatterij

Een mogelijke oplossing om de veranderende salderingsregeling te omzeilen, is de thuisbatterij. De thuisbatterij is een apparaat dat de overtollige energie die door zonnepanelen wordt opgewekt, kan opslaan voor later gebruik. Hierdoor kunnen huishoudens de opgewekte energie direct inzetten wanneer ze het nodig hebben, zonder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet. Dit is vooral handig wanneer de salderingsregeling minder gunstig wordt, omdat je de eigen opgewekte energie kunt gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt, zoals ’s avonds of op bewolkte dagen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.