Benieuwd naar subsidies voor spouwmuurisolatie in 2023? Je wilt natuurlijk graag besparen op je energiekosten en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere omgeving. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen, is door spouwmuurisolatie aan te brengen in je woning. Goed nieuws! In 2023 zijn er diverse subsidies beschikbaar om je te ondersteunen bij de investering in spouwmuurisolatie. We zetten hier de 5 meest interessante subsidies voor je op een rijtje.
Inhoudsopgave
5 Mogelijke subsidies spouwmuurisolatie 2023
Subsidie 1: Lagere btw
Wat de subsidie inhoudt:
Het verlaagde btw-tarief is een fiscale maatregel om energiebesparing te stimuleren. In plaats van de gebruikelijke 21% btw, betaal je slechts 9% btw over de arbeidskosten als je je spouwmuren laat isoleren.
Voorwaarden en in aanmerking komen:
Om gebruik te kunnen maken van dit verlaagde tarief moet je woning ouder zijn dan 2 jaar. Daarnaast is het essentieel dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door een erkende isolatie specialist om in aanmerking te komen voor het lagere btw-tarief.
Hoe aan te vragen:
Je hoeft hier over het algemeen niets voor te doen. De erkende vakspecialist zal in de meeste gevallen de verlaagde btw direct verrekenen op de factuur. Het is wel goed om dit vooraf te controleren en te bespreken met de installateur.
Subsidie 2: Voordelige lening via het Nationaal Warmtefonds
Wat de subsidie inhoudt:
Het Nationaal Warmtefonds biedt speciale leningen aan met een voordelige rente. Dit is bedoeld om het financieel aantrekkelijker te maken om te investeren in duurzame energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie.
Voorwaarden en in aanmerking komen:
Om in aanmerking te komen voor deze lening moet je aantonen dat je de lening gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Bovendien worden er inkomens- en kredietchecks gedaan om te bepalen of je voldoet aan de voorwaarden voor deze lening.
Hoe aan te vragen:
Je kunt de lening aanvragen via de website van het Nationaal Warmtefonds. Na goedkeuring wordt het bedrag beschikbaar gesteld, en kun je het gebruiken om de kosten van de spouwmuurisolatie te dekken.
Subsidie 3: ISDE
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een nationale subsidie die je kunt aanvragen als je investeert in energiebesparende maatregelen, zoals spouwmuurisolatie.
Voorwaarden en in aanmerking komen:
Je moet eigenaar zijn van de woning en de woning moet je hoofdverblijf zijn of worden na de renovatie. Daarnaast moeten de werkzaamheden zijn uitgevoerd door een erkend bedrijf.
Hoe aan te vragen:
De ISDE-subsidie kun je aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je hebt hiervoor de factuur nodig en een betaalbewijs waaruit blijkt dat je de isolatiemaatregelen zelf hebt betaald.
Subsidie 4: Regionale subsidie
Wat de subsidie inhoudt:
Verschillende regio’s en gemeenten bieden aanvullende subsidies aan als stimulans om je woning te verduurzamen.
Voorwaarden en in aanmerking komen:
De voorwaarden kunnen per gemeente of regio verschillen. Meestal is een belangrijke voorwaarde dat je woonachtig bent in de desbetreffende gemeente of regio.
Hoe aan te vragen:
Voor deze regionale subsidies kun je vaak terecht bij het gemeenteloket of de website van je gemeente om de aanvraag te doen.
Subsidie 5: SVVE
Wat de subsidie inhoudt:
De SVVE (Subsidie Verduurzaming Vastgoed Eigenaren) is specifiek gericht op een breder pakket aan verduurzamingsmaatregelen, waar ook spouwmuurisolatie onder valt.
Voorwaarden en in aanmerking komen:
Je moet meerdere verduurzamingsmaatregelen nemen om voor deze subsidie in aanmerking te komen. Daarbij is het ook hier belangrijk dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door erkende bedrijven.
Hoe aan te vragen:
Deze subsidie kun je vaak aanvragen via een speciaal online portaal dat gericht is op verduurzaming. In sommige gevallen is het ook mogelijk om deze subsidie aan te vragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Met deze subsidies kun je de investering in spouwmuurisolatie een stuk aantrekkelijker maken. Doe dus zeker je voordeel met deze financiële steun om je woning te verduurzamen.
Offertes spouwmuurisolatie
Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor subside voor spouwmuurisolatie is dat je het werk laat uitvoeren door een erkend spouwmuurisolatie bedrijf. Via Homedeal kom je eenvoudig en gratis in contact met erkende isolatiespecialisten door offertes aan te vragen.
Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met spouwmuurisolatie, is het verstandig om meerdere spouwmuurisolatie offertes aan te vragen bij verschillende vakspecialisten. Dit geeft je niet alleen een goed beeld van de spouwmuurisolatie kosten die je kunt verwachten, maar stelt je ook in staat om de kwaliteit, service en prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Elke isolatie specialist kan namelijk een andere werkwijze, materiaalkeuze of prijsstelling hanteren. Door een weloverwogen keuze te maken en goed te vergelijken, zorg je ervoor dat je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt voor je spouwmuurisolatie. Daarnaast is het aan te raden om te kijken naar ervaringen en reviews van andere klanten. Zo krijg je een compleet beeld en kun je met vertrouwen de beste partij kiezen voor jouw isolatiewerkzaamheden.
Veelgestelde vragen
Hoeveel subsidie krijg ik op spouwmuurisolatie?
Het exacte subsidiebedrag kan variëren, maar een ruwe schatting ligt tussen de €5 en €10 per vierkante meter. Het is raadzaam om de specifieke subsidieregelingen of je gemeente te raadplegen voor exacte bedragen.
Ja, in 2023 zijn er diverse subsidies beschikbaar voor spouwmuurisolatie, zowel nationaal als regionaal.
Je kunt subsidies aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of bij je lokale gemeente, afhankelijk van de specifieke regeling.