Sierpleister aanbrengen is een populaire keuze voor de afwerking van muren, en dat heeft goede redenen. Van vochtbescherming tot het verbergen van kleine onvolkomenheden en het feit dat schilderen overbodig is; sierpleister biedt tal van voordelen. Maar hoe pak je dit project zelf aan en welke materialen heb je nodig? Bekijk hier het stappenplan en de benodigdheden van sierpleister aanbrengen.
Sierpleister aanbrengen: een stappenplan
Wil jij zelf sierpleister aanbrengen maar weet je niet waar te beginnen? Wees niet bang, met onderstaand stappenplan kan jij deze stuc zelf aanbrengen op de muren van jouw woning:
- Muur voorbereiden: verwijder eventuele behangresten en afbladderend verf. Maak de muur vetvrij met een ontvettingsmiddel. Dicht scheuren en gaten met een vulmiddel.
- Afdekken en schilderstape aanbrengen: breng tape en afdekfolie aan op kozijnen en houtwerk. Voor het afdekken van de vloer is stucloper het meest geschikt.
- Voorstrijken: breng met een vachtroller of blokkwast voorstrijk aan. Hiermee wordt de zuigende werking van de muur verminderd.
- Sierpleister mengen: meng de sierpleister in een speciekuip. Meng alle emmers met sierpleister die nodig zijn voor een enkele wand goed door elkaar. Hiermee voorkom je eventuele kleurverschillen.
- Aanbrengen van de sierpleister: dit is de lastigste stap, het sierpleister moet namelijk gelijkmatig over de muur verdeeld worden. Doe dit door een spaan tegen de muur te plaatsen en hier het pleisterwerk op te leggen. Vervolgens kan je met een tweede spaan de stuc aanbrengen op de muur. Dit doe je in draaiende bewegingen, waarbij je het sierpleister ter dikte van een korrel aanbrengt.
- Pleisterwerk structureren: je brengt het pleisterwerk aan door de muur te verdelen in denkbeeldige vlakken. Hierbij werk je van linksboven naar linksonder en hierna van links naar rechts. Heb je een vlak afgerond, dan kan je op het voorgaande vlak structuur aanbrengen.
Sierpleister aanbrengen: de benodigdheden
Ga je sierpleister aanbrengen, dan heb je een aantal materialen en gereedschappen nodig. De kans is groot dat je een aantal van deze materialen en gereedschappen al in huis hebt:
- Sierpleister
- Schilderstape
- Primer
- Ontvettingsmiddel
- Vulmiddel
- Blokkwast, platte kwast en/ of vachtroller
- Emmer of speciekuip
- Gladde plakspaan
- Plamuurmes
- Afdekfolie en/ of stucloper
Welke soorten sierpleister zijn er?
Sierpleister aanbrengen is een manier om je muur af te werken. In feite is sierpleister echter een verzamelnaam voor diverse soorten stuc- of pleisterwerk:
- Granol: wordt gekenmerkt door een grove structuur bestaande uit groeven en puntjes. Granol kan in een groot aantal designs aangebracht worden. Denk hierbij aan een waaiervorm, gedraaid of staande afwerking.
- Spachtelputz: waarschijnlijk is spachtelputz de meest bekende soort sierpleister. Spachtelputz bestaat uit gebroken marmerkorrels die vermengd zijn met een bindmiddel. Dit bindmiddel is op basis van kunststof. Spachtelputz wordt aangebracht in een dikte van minimaal vier millimeter. Doordat de korrel bij spachtelputz niet altijd even dik is, is het mogelijk om een grote variëteit aan structuren te creëren met spachtelputz.
- Rustiekputz: deze stuc lijkt erg op spachtelputz. Rustiekputz is echter grover doordat er kleine groeven ontstaan in het pleister. Wordt rustiekputz aangebracht met een dikke korrel, dan is de kans minimaal dat er scheuren in de muur ontstaan.
Sierpleister aanbrengen: nut en noodzaak van een stukadoor
Mogelijk denk je na het lezen van bovenstaand stappenplan dat het aanbrengen van sierpleister een eenvoudig project is. Onderschat dit project echter niet. Het is een vak waar deskundigheid voor nodig is.
Het is namelijk niet zo zeer lastig om sierpleister op de muur aan te brengen, maar het is lastig om sierpleister gelijkmatig en strak op een muur aan te brengen. Doe je dit zelf, dan is de kans groot dat de sierpleister op delen van de muur dikker wordt aangebracht dan op andere delen. Dit gaat ten koste van het eindresultaat en ten koste van de sfeer in een ruimte.
Je doet er in de meeste gevallen dan ook goed aan om sierpleister te laten aanbrengen door een deskundige stukadoor.
Via Homedeal kan je gratis en vrijblijvend meerdere offertes van ervaren stukadoors opvragen. Door deze offertes met elkaar te vergelijken betaal jij nooit te veel voor het aanbrengen van sierpleister. Door een vakkundige stukadoor in te schakelen ben je bovendien verzekerd van het best mogelijke eindresultaat en de beste stucwerk prijs per m2.