Btw teruggave op zonnepanelen is een belangrijk onderwerp voor iedereen die overweegt te investeren in zonne-energie. Dit artikel biedt een gedetailleerd inzicht in het terugvragen van de btw op zonnepanelen, inclusief de veranderingen in 2023 en het aanvraagproces. Ontdek hoe je kunt profiteren van deze regeling en maak zonne-energie toegankelijker en betaalbaarder voor jezelf.
Inhoudsopgave
Hoe zit het met de btw op zonnepanelen in 2023?
Vanaf 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen vastgesteld op 0%. Dit geldt voor zowel niet-geïntegreerde als geïntegreerde zonnepanelen, met enkele uitzonderingen. De Belastingdienst heeft deze nieuwe regels geïmplementeerd om de aanschaf van zonnepanelen verder te stimuleren. Dit houdt in dat de btw teruggave op zonnepanelen vanaf 2023 niet meer van toepassing is.
Voorwaarden voor het 0% tarief
Een belangrijke voorwaarde voor het 0%-tarief is dat de panelen worden geïnstalleerd en geleverd op of bij een woning. Dit omvat ook garages of schuren bij een woning, een serre, een aan- of uitbouw, een tuin bij een woning, een vakantiewoning, een bedrijf aan huis (zolang de zonnepanelen ook privé worden gebruikt), en een Vereniging van Eigenaren die zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex.
Wat valt er wel en niet onder het 0% tarief
In dit gedeelte wordt uitgelegd welke zonnepaneelinstallaties en gerelateerde goederen en diensten onder het 0%-btw-tarief vallen en welke niet. Dit is essentieel om te begrijpen op welke aspecten van de zonnepanelen kosten je btw kunt terugvragen en hoeveel geld je uiteindelijk kunt terugkrijgen. Het helder hebben van deze informatie zorgt ervoor dat je exact weet waar je aan toe bent met de kosten van zonnepanelen en de teruggave van de btw.
- Wat valt onder het 0%-tarief:
- De levering en installatie van niet-geïntegreerde en geïntegreerde zonnepanelen (met uitzondering van geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning, waarvoor het 21%-tarief geldt).
- Werkzaamheden en goederen die direct noodzakelijk zijn voor het aanbrengen en functioneren van de zonnepanelen.
- Demontage gevolgd door installatie van de zonnepanelen op een andere woning.
- ‘Plug and play’ zonnepanelen, zolang deze geïnstalleerd worden op of bij een woning.
- Wat valt niet onder het 0%-tarief:
- De levering en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen met meerdere functies, zonnecollectoren, zonnepanelen op een bedrijfspand zonder woonfunctie, en zonnepanelen op openbare gebouwen.
- Een versteviging van het dak voor de installatie van de zonnepanelen, het infrezen van bekabeling, de levering van een slimme meter, en de levering en installatie van een vogelwering of sneeuwschans.
- Goederen die niet specifiek voor de installatie van zonnepanelen worden aangeschaft, en de levering en installatie van een warmtepomp of accupakket.
Btw teruggave op zonnepanelen vóór 2023
In dit deel duiken we dieper in de situatie vóór 2023. Hoe zat het toen met de btw op zonnepanelen? Welke regels golden er en hoe kon je de btw terugvragen? Het is belangrijk om deze regels te begrijpen, vooral als je zonnepanelen hebt aangeschaft vóór de wijzigingen in 2023.
Voorwaarden voor btw teruggave op zonnepanelen
Heb je zonnepanelen gekocht met 21% btw? Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je die btw (geheel of gedeeltelijk) terugvragen. Jouw naam moet op het energiecontract en de factuur van de zonnepanelen staan, en je moet stroom opwekken en een deel hiervan terugleveren aan jouw energiebedrijf. Ook mag je (nog) niet meedoen aan de kleineondernemersregeling (KOR).
Hoe kun je btw terugvragen op zonnepanelen met het 21% btw tarief?
Het terugvragen van btw op zonnepanelen die voor 2023 zijn gekocht hoeft niet moeilijk te zijn. We leggen je graag in grote lijnen uit hoe dit in zijn werk gaat.
Als zonnepaneelhouder ben je een ondernemer, omdat je stroom opwekt en een deel hiervan teruglevert aan het energiebedrijf. Dit maakt dat je in aanmerking komt voor de btw teruggave op zonnepanelen.
- Aanmelden als ondernemer: meld je aan als ondernemer door het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders in te vullen. Hiermee geef je aan dat je stroom opwekt en een deel hiervan teruglevert.
- Rekeningnummer doorgeven: geef je rekeningnummer door aan de Belastingdienst zodat de teruggave van de btw soepel verloopt.
- BTW aangifte doen: vul je btw-aangifte in om aan te geven hoeveel stroom je hebt opgewekt en teruggeleverd.
Voor de volledige en gedetailleerde stappen van de btw teruggave op zonnepanelen raden we je aan om de website van de Belastingdienst te raadplegen. Daar vind je alle benodigde formulieren en een uitgebreid stappenplan om je btw succesvol terug te vragen. Zo ben je verzekerd van alle correcte en up-to-date informatie, en kom je niet voor verrassingen te staan.