Vergelijk zonwering offertes
Vind dé zonwering specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonwering Zonwering schoonmaken

Zonwering schoonmaken

Is de tijd aangebroken om viezigheid op je zonwering weg te boenen? De eerste keer je zonwering schoonmaken kan spannend zijn, je wilt natuurlijk niet de kwaliteit aantasten. In dit artikel geven we je handvatten om je zonwering schoon te maken, voor weer als nieuw uitziende zonwering.

zonwering schoonmaken

6 onmisbare buitenzonwering schoonmaaktips

  1. Maak je complete buitenzonwering schoon en niet alleen de vlekken, zo voorkom je kleurverschil.
  2. Probeer, bij twijfel, nieuwe schoonmaakmiddelen altijd eerst op een klein onopvallende stukje zonwering uit om te zien of er kleurverschil ontstaat.
  3. Maak je zonwering in het voorjaar, in de ochtend of aan het einde van de dag, schoon wanneer de zon niet op zijn felst is. Droogt je zonwering snel op met schoonmaakmiddelen erop, dan kan dit lelijke vlekken veroorzaken.
  4. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zolang dit niet nodig is. Zo goed als alle zonweringdoeken zijn geïmpregneerd waardoor ze water en vuil afstoten. Agressieve schoonmaakmiddelen tasten deze beschermlaag aan. Gebruik je schoonmaakmiddelen, dan is 1 dopje meer dan voldoende.
  5. Maak je gebruik van schoonmaakmiddelen, dan is het aan te raden om daarna je doek te impregneren. Kies voor één merk voor je schoonmaakmiddel en impregneermiddel zodat je zeker weet dat de middelen elkaar niet bijten.
  6. Bekijk vooraf altijd het weerbericht of het de komende 24 uur niet gaat regenen, dan weet je zeker dat je je doek volledig droog kan oprollen.

Zonwering schoonmaken met groene zeep: wel of niet doen?

Het internet staat vol met de tip uit grootmoeders tijd: reinigen je zonwering met een sopje van lauwwarm water met groene zeep. Een goed idee?

VoordelenNadelen
Goedkoop, groene zeep kost gemiddeld € 1 per pot.Het vetachtige laagje dat achterblijft werkt als voedingsbodem voor alg en schimmel. Daardoor is er vaker een schoonmaakbeurt nodig.
Houdt het doek redelijk waterdicht t.o.v. andere schoonmaakmiddelen.Na meerdere schoonmaakbeurten met groene zeep is het uiteindelijk wel nodig om je doek opnieuw te impregneren*. Impregneren op een doek met achtergebleven restjes groene zeep is vrijwel onmogelijk.
Zorgt niet (direct) voor verkleuring.
Schaadt de zonwering niet.

* Impregneren: maakt je zonwering zo goed als waterdicht en voorkomt hierdoor vochtplekken en schimmelvorming.

Veel mensen gebruiken groene zeep voor het schoonmaken van hun zonwering en ondervinden hier niet direct nadelige gevolgen aan. Maak aan de hand van bovenstaande voor- en nadelen zelf de afweging of je voor een speciaal voor jouw doek geselecteerd schoonmaakmiddel gaat of dat je voor groene zeep kiest.

Zonnescherm schoonmaken

Aan te raden is om je zonnescherm, zowel de knikarmscherm als het uitvalscherm, minimaal 1 keer in het jaar lichtjes schoon te borstelen. Komen er in de loop der jaren vlekken in je zonnescherm, dan is het aan te raden om je zonnescherm grondiger te reinigen. Zie hier de benodigdheden en het stappenplan:

Benodigdheden:

  • Ladder.
  • Zachte borstel.
  • Emmer met lauwwarm water (maximaal 40 graden).
  • Optioneel: groene zeep of een schoonmaakmiddel voor jouw type doek.
  • Impregneermiddel wanneer je gebruik maakt van een schoonmaakmiddel.
  • Smeermiddel: bijvoorbeeld siliconenspray.

Stappenplan schoonmaken zonnescherm

  1. Kies of je het zonnescherm doek uitgeklapt voorzichtig gaat schoonmaken of dat je het doek losmaakt zodat je er makkelijk bij kan.
  2. Borstel met een zachte borstel al het losliggende vuil van het doek aan de boven- en onderkant. Doe dit teder en nauwkeurig zodat je geen vuil in je zonnescherm wrijft.
  3. Maak de bovenbak van je zonnescherm schoon met een doek met lauwwarm water. Schoonmaakmiddel is niet nodig, maar je kan bij hardnekkig vuil een klein beetje niet-bijtend afwasmiddel toevoegen aan het water. In dit geval wel de bovenbak weer afnemen met alleen water tot het afwasmiddel weg is.
  4. Poets zachtjes je zonnescherm doek schoon met een zachte borstel of spons en lauwwarm warm. Voeg bij hardnekkiger vuil een klein beetje groene zeep of 1 dopje geschikt schoonmaakmiddel toe aan het water.
  5. Laat het water (of sopje) ongeveer 15 minuten intrekken in het doek.
  6. Spoel daarna het zonnescherm doek goed af met een tuinslang of emmers water totdat al het vuil en sop weg is. Let op, gebruik geen hogedrukspuit; de draden van je doek kunnen uit elkaar schuiven of de straal kan zelfs door je doek gaan.
  7. Laat je zonnescherm volledig opdrogen voordat je gaat oprollen.
  8. Optioneel: het is verstandig om je zonnescherm na een schoonmaakbeurt met schoonmaakmiddelen te impregneren om vochtplekken en schimmelvorming te voorkomen. Spuit het impregneermiddel gelijkmatig op je schone en droge zonnescherm doek aan zowel de boven- als onderkant. Bescherm je ogen en je luchtwegen tegen de gassen. Daarna laat je je zonnescherm weer goed drogen.
  9. Haal tot slot een doek met lauwwarm water over de armen van je zonnescherm heen.
  10. Optioneel: smeer minimaal 1 keer per jaar alle scharnieren in voor een vlotte werking van je zonnescherm.

Markiezen schoonmaken

Het beste is om ieder jaar je markies minimaal 1 keer lichtjes schoon te borstelen. Ontstaan er in de loop der jaren vlekken in je markies, dan staat je een iets grotere schoonmaak te wachten. Bekijk hieronder wat je nodig hebt en het stappenplan voor het schoonmaken van je markies.

Benodigdheden:

  • Ladder.
  • Zachte borstel.
  • Emmer met lauwwarm water (max 40 graden).
  • Optioneel: groene zeep of een schoonmaakmiddel voor jouw type doek.
  • Impregneermiddel wanneer je gebruik maakt van een schoonmaakmiddel.
  • Smeermiddel: bijvoorbeeld siliconenspray.

Stappenplan schoonmaken markies

  1. Klap je markies volledig uit en stap op je ladder.
  2. Borstel met een zachte borstel al het losliggende vuil van je markies, aan zowel de boven- als onderkant. Doe dit zachtjes en nauwkeurig zodat je geen vuil in je markies wrijft.
  3. Maak de bovenbak van je markies schoon met een vochtige doek. Schoonmaakmiddel is niet nodig, maar je kan bij hardnekkig vuil een klein beetje niet-bijtend afwasmiddel toevoegen. Neem hierna wel de bovenbak af met alleen water om al het afwasmiddel goed weg te spoelen.
  4. Poets je markiesdoek voorzichtig schoon met een zachte borstel/spons en lauwwarm warm. Voeg bij hardnekkiger vuil een klein beetje groene zeep of 1 dopje geschikt schoonmaakmiddel toe aan het water.
  5. Laat het water (of sopje) gemiddeld 15 minuten in het doek trekken.
  6. Spoel daarna je markies goed af met een tuinslang of emmers water tot al het vuil en sop verdwenen is. Let op, gebruik geen hogedrukspuit; de draden van je markiesdoek kunnen uit elkaar schuiven of de straal kan er zelfs doorheen gaan.
  7. Laat je markies volledig opdrogen.
  8. Optioneel: het is verstandig om je markies na een schoonmaakbeurt met schoonmaakmiddelen te impregneren om vochtplekken en schimmelvorming te voorkomen. Breng het impregneermiddel gelijkmatig aan op je schone en droge markiesdoek, zowel aan de boven- als onderkant. Bescherm je ogen en je luchtwegen tegen de gassen. Daarna laat je je markies weer goed drogen.
  9. Haal vervolgens een doek met lauwwarm water over de armen van je markies.
  10. Optioneel: smeer ook minimaal 1 keer per jaar alle scharnieren in zodat je markies zijn vlotte werking blijft behouden.
rolgordijn

Binnenzonwering schoonmaken

Het schoonmaken van binnenzonwering neemt minder tijd in beslag dan buitenzonwering. Bij binnenzonwering is het wel aan te raden frequenter schoon te maken, namelijk 1 keer per maand. Stof en vuil kan zich gaan hechten aan je binnenzonwering wat er op de duur lelijk uit gaat zien en moeilijker te verwijderen is.

Uiteraard zijn er vele soorten binnenzonwering en is er een ruim aanbod in materialen. Zie onderstaand de schoonmaakmethode voor jouw type binnenzonwering.

MateriaalBinnenzonweringSchoonmaakmethode
StofGordijnen
Rolgordijnen
Vouwgordijn
Lamellen
Luxaflex
Jaloezieën
Binnenzonwering van stof maak je schoon met een plumeau, zachte borstel of stofdoek. Bij vlekken deze zo snel mogelijk behandelen door een zachte spons met lauwwarm water (maximaal 30 graden) en eventueel een niet-synthetisch wasmiddel op de vlek te deppen. Mocht dit ook niet baten, dan kan je je stoffen binnenzonwering vaak laten stomen bij een stomerij.
HoutLuxaflex
Jaloezieën
Shutters
Binnenzonwering van hout neem je af met een doek met een beetje lauwwarm water (niet te nat). Gebruik geen schoonmaakmiddelen, dit kan de lak van het hout aantasten.
KunststofRolgordijnen
Lamellen
Luxaflex
Jaloezieën
Shutters
Binnenzonwering van kunststof neem je af met een doek met lauwwarm water, met eventueel een beetje afwasmiddel in het water. Neem daarna het kunststof nog een keer af met een vochtige doek zonder afwasmiddel. Maak het kunststof daarna goed droog.
AluminiumLamellen
Luxaflex
Jaloezieën
Shutters
Binnenzonwering van aluminium neem je af met een doek met lauwwarm water, met eventueel een beetje afwasmiddel in het water. Neem daarna het aluminium nog een keer af met een vochtige doek zonder afwasmiddel. Maak het aluminium daarna goed droog.

Voorkomen is beter dan genezen

  • Laat je zonwering professioneel monteren met onderhoudsadvies.
  • Plaats je zonwering strategisch, bijvoorbeeld onder een dakgoot.
  • Rol je zonwering op bij stevige wind of een regenbui.
  • Laat je zonnescherm wanneer deze nat is geworden binnen 3 dagen alsnog drogen.
  • Schakel bij vorst de automatische bediening van je zonwering uit zodat vastgevroren onderdelen niet kapot gaan als de zonwering automatisch aan gaat.

Grondige onderhoudsbeurt voor je zonwering

Een keer in de 3 jaar is het verstandig om een grote onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Dit kosten hiervan starten gemiddeld vanaf € 60. Wat een servicebeurt o.a. inhoud (dit kan verschillen per zonwering specialist:

  • Het controleren en vastdraaien van alle schroeven/moeren/bouten.
  • Het controleren en afstellen van het bedieningsmechanisme.
  • Het controleren van de doekbevestiging en het doek zelf.
  • Het controleren van alle banden, koorden, spandraden en staaldraden.
  • Het schoonmaken en smeren van bewegende delen.
  • Het controleren en afstellen van de afsluiting van de cassette/onderlijst.

Je krijgt in de meeste gevallen een verslag van de uitgevoerde werkzaamheden en een overzicht van de conditie van je zonwering. Mochten er grotere reparaties nodig zijn, dan doet de zonwering specialist je een voorstel.

Is jouw zonwering niet meer te redden?

Is het resultaat van je schoonmaakbeurt niet wat je voor ogen had en is de levensduur (gemiddeld 10-20 jaar, afhankelijk van je type zonwering) eigenlijk ook verstreken? Dan is de tijd aangebroken om je zonwering te gaan vervangen. Je kunt alleen het zonnescherm doek vervangen, of kiezen voor een volledig nieuw zonnescherm. Het is aan te raden om hiervoor zonwering offertes aan te vragen. Zo zie je eenvoudig welke vakspecialist jou de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.